În cadrul întâlnirii cu alegătorii în orașul Dondușeni, Renato Usatîi a spus că potrivit unei scrisori oficiale venite de la compania „Teleradio Moldova” motivul refuzului este faptul că spotul conține fraza lui Renato Usatîi „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, transmite Ultimelestiri.md.
„Ei mie îmi anulează spotul și cer să exclud fraza că eu sunt împotriva propagandei LGBT în școli. Mai degrabă o să excludem toată conducerea Republicii Moldova, decât eu am sa-mi schimb poziția. Mai bine merg în toată țara și explic oamenilor în față poziția mea, decât să fac pe placul guvernării. Sunt sigur că oamenii din toată țara vor fi de acord cu mine!”, a declarat Renato Usatîi.
Renato Usatîi s-a arătat nedumerit de motivul invocat de conducerea companiei Teleradio-Moldova.
„Explicația lor este că la radio este interzisă „incitarea la discriminare”. Eu nu promovez rasismul. Pur și simplu nu vreau ca minorii, copiii noștri, care pot fi ușor manipulați, să fie lăsați influențați”, a mai spus Renato Usatîi. „Oare acești oameni nu au copii?”, a spus liderul Partidului Nostru.
În acest sens, Usatîi susține că printr-o scrisoare oficială, reprezentanții companiei publice „Teleradio-Moldova” au cerut excluderea din spotul electoral al candidatului Renato Usatîi sintagma „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli.
Astfel, liderul PN a spus că „decizia conducerii companiei publice a radioteleviziunii va fi contestată la Curtea de Apel”.
Totuși, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a venit cu o reacția la acuzațiile lui Renato Usatîi și a spus că TRM nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului de promovare electorală al acestuia.
„Respectivul concurent electoral a transmis pe adresa TRM un mesaj de promovare electorală în format audio, care ar urma să fie difuzat la Radio Moldova pe data de 30 septembrie în cadrul timpilor de antenă gratuiți, acordați conform pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media. Mesajul respectiv conține, între altele, și sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, a scris Vlad Țurcanu pe Facebook.
Directorul TRM a explicat că potrivit Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, „în programele cu caracter electoral este interzisă incitarea la discriminare”.
„Având în vedere că acest subiect a fost folosit în trecut în scop de manipulare, dezinformare și de promovare a știrilor false, TRM i-a solicitat respectuos concurentului electoral în cauză să elimine sintagma respectivă din mesaj. Totodată, l-a informat că în caz contrar va solicita Comisiei Electorale Centrale să se pronunțe pe marginea acestui subiect. Așadar, TRM nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului respectiv, ci doar l-a pus în discuție cu concurentul electoral și cu CEC”, a precizat Țurcanu.
În acest sens, directorul TRM subliniază că instituția pe care o conduce va verifica și în continuare conținutul tuturor mesajelor de promovare electorală și a spoturilor de publicitate electorală, pentru ca acestea să nu intre în colizie cu Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, al cărui punct 76 stabilește expres că „răspunderea pentru difuzarea publicității electorale care contravine Legii nr. 62/2022 cu privire la publicitate revine difuzorului de publicitate”.
„În aceste condiții legale, instituția noastră, dând asigurări publicului că nu dorește să intervină în procesul politic și este conștientă de statutul său neutru, de care va ține cont și de acum înainte, are grijă ca limbajul folosit de politicieni pe platformele sale de distribuție să corespundă caracterului civilizat prevăzut de legislație”, a conchis Țurcanu.
De menționat că, potrivit Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC, formațiunile politice beneficiază în primele 15 zile ale campaniei electorale de zece minute gratuite la radio și de cinci minute la televiziune.