Afacerea familiei Pavlov a început cu 15 ani în urmă cu câteva vaci, numărul cărora a crescut treptat. Gospodarii au acum 50 de bovine, de la care mulg zilnic 350 de litri de lapte. Familia a investit și în utilaje pe parcursul anilor, pentru a le ușura munca la fermă. Doar că, criza energetică din 2022 a adus în cutia poștală facturi mai mari de câteva ori la curentul electric, transmite Ultimelestiri.md cu referire la radiomoldova.md.
Soluția a fost un proiect al Programului Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare grație căruia, Elena Pavlov a montat panouri solare, a primit un tanc frigorific pentru păstrarea laptelui și două aparate de muls.
„Ne-am confrunta cu multe greutăți, deseori ne pierdeam optimismul. Erau ani secetoși când eram gata să renunțăm. Creșteam câte un vițel, iar prețul pentru un kilogram de carne era foarte mic-23 de lei, lucru ce ne descuraja. An de an, speranța ne-a scos din situațiile când credeam că vom abandona afacerea și iată am ajuns unde suntem acum.”
La treburile din jurul mini-fermei de vaci participă toți membrii familiei, dar cea mai mare susținătoare a afacerii este fiica Violeta, care iubește animalele la fel de mult ca mama ei. Violeta Pavlov spune că sursa alternativă de energie electrică a redus din povară financiară pentru întreținerea fermei.
„Până acum, pentru factura de la cele 2 contoare instalate la fermă și camera de prelucrare a laptelui, plăteam aproximativ 2.500 de lei. În prezent, factura este zero, pentru că economisim foarte mult cu aceste panouri fotovoltaice.”
Produsele lactate sunt vândute pe piața locală, doar că se vând în cantități mici. Familia Pavlov are echipamente de răcire a laptelui, care le permite să păstreze produsul mai mult timp. Cel mai mare regret al Elenei Pavlov este că încercarea de a extinde piața de comercializare nu are reușite.
„Avem puțină piață de desfacere. Ne reușește să vindem produsele doar local și vă dați seama că este dificil să comercializăm 30 de kilograme de brânză. Am avut tentative să propunem lactatele patiseriilor, doar că acestea ne-au refuzat, deoarece folosesc produs de brânză.”
Acum, familia Pavlov produce mai multe tipuri de brânză, smântână și lapte proaspăt. Gospodarii intenționează să investească în continuare în afacere, iar visul lor e să deschidă un magazin propriu unde să comercializeze produse lactate.