Potrivit Infotag, fostul ministru de externe al Republicii Moldova Nicu Popescu şi expertul Laurence Boone au scris într-un articol pentru Euronews, transmite Ultimelestiri.md.
"Acum, când UE se pregăteşte pentru extinderea către Balcani şi Est, intenţionând să înceapă discuţiile de aderare cu Ucraina şi Moldova până la sfârşitul lunii iunie, integrarea geopolitică şi chiar militară ar trebui să ocupe un loc central (în procesul de extindere – "I."). Războiul (din Ucraina) i-a obligat pe europeni să redeschidă discuţiile despre cum să transforme Europa (UE) într-o putere geopolitică. Dar, pe măsură ce Europa se pregăteşte să devină mai activă în politica şi industria de apărare, metodele de extindere trebuie să se schimbe", au scris autorii.
Experţii consideră că politica de extindere ar trebui să includă aspecte legate de apărare.
"Acum este necesar să modernizăm procesul în sine. Actuala metodologie de extindere a UE are doi piloni – monitorizarea punerii în aplicare a acquis-ului comunitar, cele 35 de secţiuni ale acordului de aderare, şi monitorizarea strictă a aşa-numitelor principii fundamentale – reforma justiţiei, statul de drept şi standardele democratice.
Aceste pietre de temelie ale procesului de extindere trebuie să fie păstrate. Dar trebuie adăugat un al treilea pilon, la fel de fundamental, a politicii de apărare şi securitate. În cele mai multe runde anterioare de extindere a UE, aceste aspecte au fost abordate prin intermediul NATO, cu rezultate bune. Cu toate acestea, (acum) nu toate ţările candidate la UE sunt pregătite să adere la NATO, iar o parte semnificativă a instituţiilor politice din SUA are tendinţe izolaţioniste puternice", notează autorii.
În opinia lor, "cu sau fără voia lor, mai ales dacă izolaţionismul SUA se adânceşte, UE ar trebui să urmărească obiective militare mai ambiţioase pe cont propriu şi, de asemenea, faţă de viitorii săi membri".
"Uniunea Europeană ar trebui să îşi îmbunătăţească criteriile de extindere pentru a include politici de securitate şi apărare pentru viitoarele state membre, pentru a converge cu standardele NATO, deoarece UE este un pilon puternic al NATO. La fel cum lupta împotriva corupţiei este "fundamentală", la fel este şi o mai mare coerenţă în politica de apărare pentru restul Europei", au declarat experţii.