În acest sens, Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că a identificat 46 de bunuri și active de stat neperformante sau neutilizate conform destinației lor inițiale care urmează a fi scoase în zona pieței de investiții, adică la privatizare, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la mold-street.com.
Astfel, este vorba despre terenuri, construcții și întreprinderi de stat, selectate printr-un proces riguros și care au nevoie urgentă de investiții majore, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Potrivit APP, această inițiativă nu presupune întreprinderilor vizate, ci, dimpotrivă, își propune să le revitalizeze, asigurând menținerea locurilor de muncă și continuitatea activității economice.
Se propune completarea listei bunurilor proprietate de stat supuse privatizării cu 46 de bunuri, după cum urmează:
– Șapte entități cu cotă de stat urmare a realizării procedurii de triere conform Mecanismului de triere a întreprinderilor de stat şi a societăților comerciale cu capital de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 819/2023:
- Două pachete minoritare de acțiuni proprietate de stat: 0,5% din Compania de Asigurări Auto-Siguranța și 0,017% din Moldindconbank;
- Cota socială de 11% deținută de stat în SRL Metrompas;
- Patru întreprinderi de stat: Fabrica de sticlă din Chișinău, Hotelul Zarea, Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Știința”, Editura Didactica de Stat Lumina.
33 de complexe de bunuri, dintre care:
- Două complexe de bunuri din or. Ștefan Vodă și or. Cantemir, propuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI;
- Un complex de bunuri aflate în gestiunea întreprinderii de stat MoldATSA, amplasat în com. Băcioi, mun. Chișinău;
- 30 de complexe de bunuri din gestiunea și administrarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor amplasate în diferite localități ale țării.
De asemenea, în listă apare o încăpere nelocuibilă (garaj), cu suprafața de 27,6 metri pătrați din orașul Căușeni și o construcție cu suprafața de 21,6 metri pătrați din orașul Rezina, la propunerea Serviciului Fiscal de Stat.
La fel, sunt două terenuri pentru construcții: unul din Ungheni, comuna Zagarancea, cu suprafața de 7,4808 ha și un teren din Chișinău, strada Ioana Radu 27, cu suprafața de 1,3531 ha, la propunerea Ministerului Apărării.
În listă apar două cote părți din încăperi locative din Chișinău ajunse în proprietatea statului ca rezultat al moștenirii vacante în temeiul pct. 48 din Regulamentul cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune și a comorilor (Hotărârea Guvernului nr. 972/2001).
Privatizarea nu se va face peste noapte
De asemenea, APP susține că procesul de valorificare se va face transparent, începând cu consultări publice ample pentru a asigura o participare largă și informare corectă a societății și încurajează cetățenii și părțile interesate să contribuie cu opinii și sugestii.
Prin această abordare, APP urmărește optimizarea portofoliului de active al statului și atragerea de investiții noi, esențiale pentru modernizarea și dezvoltarea durabilă a economiei naționale.
Totodată, APP menționează că este important de subliniat că niciuna dintre acțiunile de privatizare nu se va realiza peste noapte. Fiecare pas va fi planificat și executat, cu respectarea deplină a principiilor de transparență și echitate.
„Scopul final este de a valorifica aceste bunuri într-un mod care să aducă cel mai mare beneficiu comunităților și economiei Moldovei”, precizează APP.
De menționat că pentru acest an sarcina bugetară este acumularea unor venituri de 710 milioane lei la bugetul de stat.
Un comentariu
Pingback: Dumitru Alaiba, despre privatizarea fabricii de sticlă: Statul nu are nevoie de o fabrică de borcane - Ultimele ştiri din Moldova