Potrivit directorului Grădinei Botanica Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, Ion Roșca, temperaturile calde în mare măsură aduc un impact negativ asupra biodiversității plantelor din cadrul Grădinii Botanice, deoarece foarte multe din ele, având o umiditate suficientă și nivelul de temperatură ridicat, ele începe a intra în vegetație care ulterior se reflectă negativ asupra înfloritului, decorativității, fructificării și așa mai departe, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la agrotv.md.
„Astăzi, ca fiind prima zi de lucru după mica vacanță, împreună cu colegii care suntem responsabili de monitorizarea fazelor fenologice asupra colecțiilor din cadrul instituției, am făcut turul pentru a vedea starea plantelor. La momentul actual mugurii sunt la unele din specii sunt îmbobociți, mai pronunțat pentru această perioadă cum ar trebui să fie”, a spus Ion Roșca.
Este evident deja că schimbările climatice impun o adaptare urgentă a metodelor de conservare a biodiversității. Măsuri precum monitorizarea atentă a plantelor și intervenții care să le protejeze de fluctuațiile anormale sunt necesare pentru a asigura păstrarea echilibrului natural și a frumuseții specifice Grădinii Botanice din Republica Moldova.