Potrivit speaker-ului, Republica Moldova intră pe harta electorală a Europei și a României, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la radiomoldova.md.
„Moldovenii au demonstrat că sunt europeni și că le pasă de marea familie europeană. Am arătat maturitate spunând „nu” extremismului politic și populismului și că Moldova crede în democrație”, a declarat Igor Grosu.
De asemenea, Igor Grosu a transmis felicitări Partidului Național Liberal (PNL), aflat la guvernare în România, în coaliție cu Partidul Social-Democrat (PSD), pentru rezultatele obținute la europarlamentare în R. Moldova și România. Potrivit oficialului, acum deputații care reprezintă această formațiune politică „vor negocia pentru a obține mai multe lucruri bune pentru R. Moldova, România și Europa”.
Fiind întrebat ce impact direct va avea rezultatul votului la europarlamentare pentru cursul european al Republicii Moldova, Igor Grosu a declarat: „Un rezultat direct”.
De asemenea, oficialul a menționat că, consecutivitatea acestor evenimente în contextul deciziei pe care cu toții o așteptăm pe 25-26 iunie este una foarte norocoasă după părerea lui.
„Am avut ocazia prin dublarea participării cetățenilor europeni ai R. Moldova la alegerile europarlamentare să punctăm încă o dată că nouă ne pasă, că dorim să participăm în procesul de luare a decizie la nivel european și am demonstrat acest lucru. Sunt sigur că dincolo de decizia politica pe care o așteptăm, suntem în preajma unor decizii foarte bune”, a mai spus Igor Grosu.
Cu o prezență masivă la urne, Republica Moldova s-a situat pe primul loc printre țările unde au votat comunitățile de români. Aproape 55% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminică au fost pentru alianța PSD-PNL, potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă. Alianța Dreapta Unită a obținut peste 23% din voturi, urmată de partidul REPER al lui Dacian Cioloș cu 5,5%, iar AUR a acumulat 4,6% din voturi.
Precizăm că, la scrutinul pentru alegerea deputaților Parlamentului European au participat aproape 57.000 de votanți din Republica Moldova, ceea ce reprezintă 25% din voturile diasporei. Clasamentul este completat de Marea Britanie cu 31.000 de voturi. Germania cu 25.000 de voturi și Italia cu 24.000 de voturi.
Conform statisticii oficiale a Autorității Electorale Permanente, 216.000 de voturi s-au exprimat în străinătate la alegerile europarlamentare din România, în cele 915 secții de votare, numărul acestora reprezentând un record.