Conceptul gândit de tinerii studenți propune, pentru inima artificială, un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii care pot fi încărcate foarte ușor, spun experții, transmite Ultimelestiri.md cu referire la adevarul.ro.
Noul prototip, care ar trebui să reziste o sută de ani, a primit anul trecut titlul de cea mai avansată inimă artificială din lume.
În prezent, prototipul a fost îmbunătățit și va fi prezentat la un concurs internațional, în Japonia. De această dată, tinerii au pus la punct și o aplicație pentru telefonul mobil, potrivit Știrile Pro TV.
„O interfață simplă astfel încât pacienții să poată observa nivelul de baterie, de energie, volumul de sânge care este pompat și alți parametri prin care omul să își dea seama ce se întâmplă”, susține Otilia Pintilii, reprezentant echipă.
Inventatorii speră ca dispozitivul să ajungă să fie folosit pentru a salva vieți care atârnă de un fir de ață.
La sfârşitul verii, după accesarea unor granturi, echipa îşi propune să testeze inima, pentru prima oară, pe animale.
Inima artificială made in România. Proiectul unor studenți ieșeni premiat în SUA
În 2023, România a scris istorie în lumea medicală. Marele premiu pentru cea mai avansată inimă artificială a fost câștigat de echipa din Iași a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.
Aceasta a participat și a câștigat finala unei competiții internaționale, care își propune să încurajeze și să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale. Concursul a avut loc în Texas – SUA. Tinerii din Iași au participat alături de alte șapte echipe de cercetători din SUA, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia și Noua Zeelandă.
Proiectul a luat naștere în octombrie 2022, când tinerii de la UMF Iași au început să lucreze la un prototip din titan, cu un motor cu levitație magnetică.
„A fost o provocare. Lucrând cu studenții, trebuie să îi aduni din diverse facultăți, de la diverse stagii. Dar, existând motivație și având un scop foarte important, ei au participat și au fost interesați de proiect”, mărturisește dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei.
Proiectul tinerilor de la Universitatea de Medicină din Iași are loc în contextul în care transplantul de inimă este o intervenție extrem de rară, din cauza numărului mic de donatori. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Anual, în țara noastră se fac mai puțin de zece astfel de intervenții.