Ambițioasă și curajoasă, Nadejda Șalaru din satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni, a fost apreciată pentru curajul de a-și exprima gândul și de a-și demonstra abilitățile. Este singura femeie tractoristă din localitate și fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM, transmite Ultimelestiri.md cu referire la jurnal.md.
„Sunt din 1962. Am învățat la școala profesională din Ungheni. Am lucrat la colhoz 28 de ani. Pensia e mizerabilă acum, dar de lucrat am lucrat. De profesie sunt tractoristă, ca și ceilalți doi frați ai mei. Am fost și deputat în Sovietul Suprem 5 ani”, povestește femeia.
Nadejda Șalaru provine dintr-o familie cu trei copii. Este fiica mai mică a Mariei și a lui Afanasii Șalaru. Ca toți copiii crescuți la țară, nu se temea de greutăți, de provocări, pentru că erau parte din viață.
Nadejda a absolvit cu diplomă roșie Școala profesională de profil larg din Ungheni, specialitatea Tractorist. Trei ani la rând a participat la concursul național „Cel mai bun plugar”. După ce a obținut primul loc la concursul din Camenca, a plecat în Kazahstan, în orașul Alma-Ata, unde a luat locul trei între republicile sovietice.
„După ce am terminat școala, am intrat la lucru în sovhoz… Și m-am trezit cu propunerea să fiu deputat în Parlament. Eram tânără, aveam 23 de ani, aveam emoții, mult de lucru, și copii și era cam greu, dar m-am descurcat. Ne chema la ședință, făceam 5-6 ședințe de an. Am avut ieșiri la tribună, la care am primit diplomă că am lucrat bine. Soțul m-a susținut, stătea cu copii acasă, avea grijă de gospodărie”, relatează femeia.
Chiar dacă a muncit alături de bărbaţi, Nadejda Șalaru nu uita niciodată să rămână femeie. Acasă era aşteptată de soţ şi doi copii.
„Ne-am înțeles bine cu soțul. Am avut o căsnicie frumoasă, am făcut copii. A plecat la ceruri la 52 de ani. A făcut infarct. Soțul tot a fost tractorist. Unde era mai greu mă ajuta și el. Ne-am împăcat bine, mă duceam la lucru, el rămânea acasă, se ducea el, rămâneau eu, nu aveam lipsuri de nimic”, spune Nadejda.
La 62 de ani, Nadejda Șalaru încă mânuiește volanul tractorului mai ceva ca un bărbat. Este prima femeie din localitate care a luat permisul de conducere și nu renunță la muncă nici în ruptul capului.
Din marea și frumoasa familie de tractoriști, Nadejda a rămas singură.
„Sora a lucrat vreo 35 de ani tot tractoristă, dar a fost paralizată. A stat la pat și a luat-o Dumnezeu. Fratele tot a lucrat pe câmp și a murit în accident și s-a dus și el la ceruri și am rămas eu să le duc grija la nepoți. Mai vin fetele surorii și le plimb cu tractorul, se bucură”, povestește Nadejda.
Ar trebui să se bucure de liniște și să nu mai lucreze, dar femeia continuă și astăzi să muncească în câmp.
„Sunt singura femeie tractoristă din localitate. Când am intrat la lucru erau numai bărbați, ei controlau tractorul. Roata era mai mare decât mine, mă duceam la moară, pe câmpuri, ajutam oamenii, acum mai puțin că nu prea țin câmpuri. Liderii au mașinile lor, dacă se mai roagă o bătrânică o ajut. La primărie am mai ajutat. În rest, în afară de tractor mă duc la vie, acuș mă apuc de legat. Acum muncesc singură, am 2 hectare, cu sapa singură la prășit. Ajutorul trebuie plătit și e greu, merg cu tractorul singură, la amiază nu pot sta și sănătatea nu ține”, menționează femeia.
Femeia e mereu cu zâmbetul pe față. Chiar dacă problemele de sănătate îi dau târcoale, Nadejda Șalaru întinerește când urcă la volan.
„Trebuie să ai dorință, mai ales dacă merge tractorul ții dragă. În prezent, mai multe femei conduc mașini, tractoare nu prea, înainte erau organizații și era unde lucra, acum pe acasă. Aici trebuie să ai curaj și putere. Să nu fii fricoasă. Trebuie să ai tărie de caracter că se întâmplă multe”, povestește Nadejda.
Deși a muncit toată viața în agricultură, femeia zice că are o pensie de aproape 2000 de lei.
„Principalul să avem sănătate, cu lucrul ne descurcăm. Avem animale, păsări, mai mult produse de casă, de la magazin nu prea cumpăr. Trebuie să plătesc facturile, medicamente și nu ajung bani, trebuie să cumpăr de mâncare la păsări. Nu am regrete, ce am avut în plan mi s-a îndeplinit…”, relatează Nadejda.
Nadejda Șalaru, femeia care conduce la 62 de ani un tractor, este văduvă de multă vreme. Muncește în fiecare zi, pentru a-și ajuta copii, rudele și pe femeile rămase singure în localitate.
„E mai greu, totul este pe spatele meu, dar mă ajută copiii, băiatul mă ajută mult, vin o dată în an pe o lună”, menționează femeia.
„Am o dorință: să mărească pensia ca să ne ajungă la bătrânețe, să putem să ne susținem. Eu nu am o zi să stau degeaba, mă duc la alte femei le ajut, mă plătesc…”, relatează femeia.
Sfaturile părinților au ajutat-o să depășească unele frici pe parcursul vieții. Au ajutat-o să capete încredere în ea. Și tot părinții sunt cei care i-au dat cea mai importantă lecție.
„Să fiu om in viață, să respect, să țin gospodăria și să fiu în rând cu lumea. Țin sfatul de la părinți și așa le-am zis și copiilor”, povestește Nadejda.
Nadejda Șalaru este considerată „femeia de fier” a satului Rădenii Vechi. A lucrat tractoristă aproape jumătate de secol. Chiar dacă a muncit umăr la umăr cu bărbații, Nadejda Șalaru nu uita niciodată să rămână femeie.
Emisiunea „Femeile vorbesc” poate fi urmărită integral mai jos.