Succesul de la „Românii au Talent” și melodia interpretată
Potrivit interpretei, decizia de a merge la acest concurs îi aparține în totalitate soțului său, Ioan Botezatu. Ea nu știa că acesta a completat formularul în locul său, transmite Ultimelestiri.md.
„Vara am primit un sunet, m-au chemat la preselecție în România. De la început nu eram chiar entuziasmată, pentru că știam că acest concurs este prea complex, nu e vorba doar de interpreți, e vorba despre diferite talente. Mă gândeam că nu ar fi bine să merg la o așa vârstă. Până la urmă, organizatorii m-au convins. Nici două minute nu a durat preselecția, că persoana care dă verdictul dacă treci sau nu mi-a spus că mergem să semnăm contractul”, a spus Violeta în cadrul interviului „Fără Protocol” cu Dorin Galben.
Interpretarea piesei „Ciocârlia” a fost o recomandare de la organizatorii concursului. Potrivit artistei, pentru ea a fost și mai ușor așa: „Nu am avut dubii sau vreo problemă de a interpreta piesa aceasta, pentru că o simțeam. Am simțit-o de parcă era povestea mea de viață”.
În momentul în care a ieșit pe scenă, spune Violeta, cea mai mare preocupare a sa era să poată cânta concomitent și la pian, și la voce în acel moment, să nu dea prioritate prea mare vocii sau instrumentului.
„Eu eram îngrijorată și de notele astea înalte, să iasă bine, pentru că nu mai ai un dublu”, a precizat artista.
Violeta recunoaște că nu a avut prea mult timp să se pregătească pentru momentul său. „Fiul meu a avut febră, am ajuns la spital. Cu o zi înainte de concurs am mers la spital, am stat cu el la perfuzie. Într-o oră eu trebuia să mă pregătesc, să mă concentrez. (…) Probabil și faptul că am stat în spital cumva m-a și liniștit. Gândul meu nu era doar la spectacol, la prezentare. Poate a fost și bine asta”, a mai spus soprana.
Violeta spune că nu s-a așteptat că juriul o să-i dea Golden Buzz.
„Am stat mult pe scenă, vorbeau unul cu celălalt, publicul aplauda. Mie îmi era interesant să le aud părerile, impresiile. (…) Am ieșit de pe scenă, nici nu mai înțelegeam pe ce lume mă aflu. Era așa o senzație de euforie”, a povestit artista.
Prima semifinală a concursului va fi vineri, 17 mai. A doua semifinală va avea loc pe data de 24 mai, iar finala – la 31 mai curent. Violeta va evolua în prima semifinală.
Cursurile la acordeon și înscrierea la liceul de muzică
„De la opt ani am început să fac cursuri de acordeon, în raionul Cantemir. Am cântat un an la acordeon. Chiar din prima perioadă, profesorul meu a înțeles că eu am talent. Atunci el le-a sugerat părinților să mă ducă la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Acolo am început să cânt la cobză. Partea cea mai interesantă e că mie mereu mi-a plăcut pianul, mă regăsesc în el”, a povestit soprana.
Fiecare instrument pe care îl stăpânește, cobza, pianul, acordeonul și mandolina, are o dificultate, însă pentru o fată este mai complicat să cânte la cobză, zice Violeta.
„Anume rezistență fizică trebuie să ai. Dacă ești așa mai molcuță, nu prea reușești. Cobza presupune mai mult efort, dar, până la urmă, cu multă muncă se poate”, a menționat ea.
Violeta Botezatu a povestit că primii ani la școală au fost grei pentru ea. „La opt ani, de una singură la Chișinău. A fost foarte dur, trist, nu știam încă cum să mă comport, cum e să trăiești cu altcineva într-un cămin, să ai un educator. Plângeam foarte mult. Mama venea cum avea posibilitate, îmi împletea cosițele, îmi aranja hainele și iar pleca”, își amintește interpreta.
Studiile la academie și de ce nimeni nu i-a remarcat vocea de aur
După ce a absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Violeta a mers la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Artista susține că nu a fost niciodată o elevă în „prima linie”, în față, văzută, apreciată și nu participa la concerte.
„Eu cântam doar la cobză. Eu nu aveam șanse să fiu vizibilă, alții erau. (…) Eu mult mai târziu am făcut canto”, a spus Violeta Botezatu.
Artista povestește că, într-o zi, o colegă i-a propus să o acompanieze la un concurs. Acolo au fost prezenți impresari din Italia, care au invitat-o ulterior în Italia, în calitate de pianistă. Aceasta cânta într-o asociație muzicală, într-un cvintet.
„Concertam în toată Italia și în toată Europa în genere”, a povestit artista.
Prima femeie care a fost acceptată să cânte pe gondole
„Nu a mai existat așa ceva și atunci când eu am început să cânt cu vocea, a fost așa o întorsătură. Toată Veneția știa că există o fată care cântă pe gondole cu vocea. Uneori, lumea mă oprea și pe stradă și îmi spunea că sunt bravo. Până atunci, doar bărbații cântau pe gondole, femeia nu era văzută, nu era așa ceva”, a spus Violeta.
Interpreta spune că, probabil, faptul că ea, înainte de a cânta pe gondole, acompania alți muzicieni, alți artiști, a făcut-o să aibă mai multă încredere în sine. Pe atunci, Violeta încă nu avea studii de canto și nici pregătire tehnico-vocală. Ea cânta mai mult muzică pop.
„Mi-am dat seama că gondola e foarte lungă, nu ai niciun microfon, cânți afară, pe viu și e nevoie de foarte mare volum, trebuie să te auzi. Atunci, în câteva zile, am înțeles că am nevoie de o forță mai mare, am început atunci să cânt în acest stil mai academic, cu tonalități mult mai înalte și am văzut că vocea a început să sune bine. Așa am descoperit că am și voce”, își amintește Violeta Botezatu.
Situații plăcute, dar și neplăcute, în perioada când muncea în Veneția
„Desigur că erau și situații neplăcute. Era așa o suspiciune din partea unor gondolieri, care erau foarte duri. Țin minte că am plâns într-o zi foarte mult. Era o zi de vară foarte caldă, vin să cânt și gondolierul spune: „Iată, vin și resturile umane”. A spus-o cu voce tare, să audă toți. El nu se ascundea, avea un comportament urât. Mă rugam mereu să nu cânt pe gondola lui, el îți crea zeci de dificultăți pentru ca tu să renunți. (…) Era foarte multă invidie, situații de intrigă. Trebuia să fiu mereu pregătită pentru astfel de lucruri”, a povestit Violeta.
Venețienii nu-și pot închipui cum e să trăiești pe pământ. Ei au o viață diferită față de a noastră, susține Violeta.
„Ei sunt fericiți. Merg la pescuit, se adună pe la restaurante, iau cina, beau o cafea. Sunt foarte confortabili, au o viață particulară”, povestește artista.
Sursele de venit foarte modeste în Moldova și lipsa de susținere din partea statului
În prezent, Violeta Botezatu este stabilită în Republica Moldova. Aceasta este profesoară la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Capitală.
„Pe plan financiar, pot spune că sunt pe o linie de plutire. Normal, căci la liceu salariul este foarte mic. Mai merg peste hotare, când am invitații. La acest capitol nu mă pot lăuda, e un pic mai dificilă situația. Pentru soțul meu a fost la fel de complicat să-și găsească un loc de muncă, poate și mai complicat decât la mine”, a spus interpreta.
Când i s-a propus să fie profesoară, aceasta a fost invitată să o înlocuiască pe învățătoarea precedentă, care a plecat în concediu de maternitate.
„Am fost de acord, pentru că am studiat acolo și eram conștientă că am nevoie de o pârghie. A fost prima pistă, prima locație de unde să încep, să discut cu oamenii, ca ei să știe că eu am revenit acasă”, a povestit artista.
Statul nu o ajută cu nimic, nici pe ea, nici pe alți artiști ca ea: „Nu există așa ceva, nimeni nici nu te întreabă. Sperăm într-o zi să fie mai bine, dar nu știu cum ar putea fi mai bine”.
Vizionați întreaga emisiune mai jos:
Video: Youtube/GALBEN
1 comentariu
Pingback: Soprana din Moldova Violeta Botezatu a devenit mamă pentru a doua oară - Ultimele ştiri din Moldova