Reprezentanții CEC au transmis demersul pe 9 august, iar potrivit inspectorilor ANI, președinții și vicepreședinții partidelor politice, membrii organelor executive centrale ale partidelor politice, indiferent de denumirea pe care o au acestea conform statutului partidului, care nu dețin alte funcții vizate de lege, au devenit subiecți ai declarării averii și intereselor personale începând cu 29 martie 2024, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Realitatea.md.
Astfel, pe 14 iunie, reprezentanții ANI au transmis formațiunilor politice demersuri și au solicitat informații privind numele, prenumele și numărul de identificare (IDNP) ale președinților, vicepreședinților și membrilor organelor executive centrale ale partidului politic, cu referire la perioada 29.03.2024 – 12.06.2024.
„Succesiv, în adresa Partidelor Politice înregistrate în Republica Moldova, care nu au prezentat informația solicitată la demersul sus menționat, a fost expediat un demers repetat, care până la moment se află în executare. Astfel, după parvenirea informațiilor solicitate și contrapunerii cu datele din SIA „e-Integritate”, Autoritatea v-a întreprinde măsurile ce se impun conform prevederilor legale”, explică ANI.
Membrii CEC a refuzat pe 7 august 2024 înregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Conform reprezentanților autorității, formațiunea ar face transfer de imagine.
Totodată, membrii Comisiei punctau că sesizează ANI, cu referire la unii membri ai formațiunii politice, menționând că nu există informații despre finanțarea campaniei electorale și cine este conducător al formațiunii, dacă public s-a anunțat că aceasta a fost creată de Ilan Șor.