Consumarea acestor fructe în mod regulat poate reduce riscul unor afecțiuni de sănătate, inclusiv bolile de inimă, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la stirileprotv.ro.
Murele sunt printre cele mai delicioase și sănătoase fructe de toamnă, fiind ideale atât pentru consumul proaspăt, cât și pentru prepararea unor delicii în conserve pentru iarnă. Una dintre cele mai populare moduri de a păstra aroma acestora este prin prepararea unei dulcețe de mure, care poate fi savurată pe pâine sau ca umplutură pentru prăjituri. Pentru cei care doresc o opțiune mai sănătoasă, există și variante de dulceță de mure fără zahăr, păstrând totodată savoarea autentică a acestor fructe.
În plus, murele pot fi transformate cu ușurință într-un compot delicios de mure, perfect pentru iarnă. Dacă ești în căutarea unei băuturi răcoritoare, un sirop de mure este o alegere excelentă, fiind perfect pentru a îndulci apă sau ceaiuri. Toate aceste preparate pot umple camara de conserve a gospodinelor, asigurând rezerve de gust și sănătate pe timpul iernii.
Mure – beneficii pentru sănătate
Murele sunt pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Studiile de cercetare arată că antioxidanții pot reduce inflamația și preveni multe boli, inclusiv cancerul. Murele sunt, de asemenea, sărace în calorii și carbohidrați.
Iată câteva dintre principalele beneficii pe care le oferă murele.
Îmbunătățesc funcțiile corpului – Murele sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și mangan. Corpul tău depinde de acești nutrienți pentru a desfășura următoarele funcții: Vitamina C este importantă pentru un sistem imunitar puternic, vindecarea rănilor și absorbția fierului. De asemenea, poate acționa ca un antioxidant, combatând radicalii liberi care pot duce la cancer.
Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Manganul are un rol în producerea de energie, protejarea celulelor de daune, imunitate, creșterea oaselor, reproducere și coagularea sângelui.
Îmbunătățește digestia și nivelul de zahăr din sânge – Fibrele sunt un tip de carbohidrat complex pe care nu le poți digera. Există două tipuri de fibre: Fibrele insolubile trec prin sistemul tău digestiv. Deoarece nu se descompun, ajută la menținerea alimentelor și a deșeurilor în mișcare și previn constipația și balonarea.
Fibrele solubile se descompun în intestinele tale și intră în fluxul sanguin. Ele ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la controlul nivelului de zahăr din sânge.
În funcție de vârstă și sex, ai nevoie de 25-40 de grame de fibre pe zi. Cu 7,6 grame de fibre pe 150 de grame, murele te pot ajuta să obții fibrele necesare pentru a rămâne sănătos.
Reduc inflamația – Una dintre principalele trăsături ale murelor este că sunt pline de antioxidanți puternici numiți polifenoli. Antioxidanții te ajută să combati stresul prin distrugerea moleculelor instabile numite radicali liberi înainte de a putea dăuna celulelor tale. Murele sunt bogate în polifenolul numit antocianină, care poate fi util în tratarea inflamației. Inflamația este modul în care corpul tău răspunde atacurilor de forțe nesănătoase. Un stil de viață nesănătos, stresul sau o boală prelungită pot supraîncărca sistemul imunitar și pot duce la inflamație cronică. În timp, această inflamație poate duce la: cancer, boli de inimă, boli pulmonare, diabet de tip 2.
Previn bolile cardiovasculare – Antocianinele din mure pot ajuta, de asemenea, în cazul bolilor cardiovasculare și a afecțiunilor care afectează inima și vasele de sânge. O cauză comună a bolilor cardiovasculare este ateroscleroza, când plăca se acumulează în interiorul arterelor. Această acumulare poate provoca: infarct, boala renală, boala arterială periferică, accident vascular cerebral, dureri în piept. Formarea plăcii este de obicei rezultatul colesterolului ridicat, hipertensiunii arteriale și inflamației. Deși nu este clar dacă antocianinele reduc tensiunea arterială, multe studii au raportat îmbunătățiri ale colesterolului și inflamației.
De exemplu, un studiu pe 150 de persoane a comparat analizele de sânge ale persoanelor care au primit suplimente de antocianine cu cele care au luat placebo (pastile de zahăr) timp de 24 de săptămâni. Au constatat că grupul care a primit antocianine avea concentrații mai mici de proteine inflamatorii, niveluri mai ridicate de colesterol bun și niveluri mai scăzute de colesterol rău.
Protejează și îmbunătățește funcția cerebrală – Inflamația legată de creier poate afecta funcția cerebrală și poate răspunde la antocianine. Studiile arată că antocianinele pot crește fluxul de sânge către creier și activa zonele care controlează vorbirea, memoria și atenția.
De asemenea, pot îmbunătăți vorbirea și memoria la persoanele cu demență ușoară sau moderată.
Previn cancerul – Antocianinele pot încetini sau opri cancerul în mai multe moduri, conform clevelandclinic. Cercetările sunt încă în evoluție, dar studiile de până acum sugerează că antocianinele ar putea:
• Bloca modificările ADN-ului (mutațiile) care provoacă cancer.
• Distruge sau încetini creșterea celulelor canceroase.
• Crește eficacitatea chimioterapiei.
• Previne formarea tumorilor canceroase.
Lucruri interesante despre mure
Mura este strâns legată de zmeură, cu o diferență notabilă: când culegi mure, tija se rupe de ramură și rămâne cu fructul. Când recoltezi zmeură, tija rămâne cu ramura.
O parte din doctrina creștină sugerează că coroana de spini pusă pe capul lui Iisus înainte de crucificare a fost realizată dintr-un mărăcine de mure. Unii creștini cred de asemenea că sucul de mure reprezintă sângele lui Hristos.
Murele se strică relativ repede după ce sunt culese. În cele mai multe cazuri, ele vor dura doar două sau trei zile odată ce au fost recoltate. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, va trebui să le îngheți. Chiar și așa, odată ce le decongelezi, va trebui să le folosești rapid.
Murele sunt bogate în fibre. O porție de 100 de grame conține de obicei până la 15% din doza zilnică recomandată de fibră.
Murele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina C și vitaminele B. Ele conțin, de asemenea, acid folic, niacină, riboflavină și cupru (necesar pentru sănătatea oaselor).
Culoarea închisă a murelor este mai mult decât plăcută din punct de vedere estetic. Aceasta indică, de asemenea, că acest fruct este bogat în antioxidanți, lucru foarte bun pentru o piele mai sănătoasă.
Practicanții medicinei tradiționale au folosit murele de secole pentru a facilita nașterea și a reduce durerea travaliului. Se dovedește că murele sunt bogate în vitamina K, care are capacitatea de a acționa ca un relaxant muscular.
Dacă vrei să îți întărești sistemul imunitar, să îmbunătățești digestia, să îți întărești oasele, să îți îmbunătățești vederea, să sprijini sănătatea pielii tale sau să îți îmbunătățești funcția mentală, consumă mai multe mure.
Conținutul ridicat de taninuri din mure oferă o serie de beneficii, reducând inflamația intestinală, ameliorând hemoroizii și calmând efectele diareei. Este important să incluzi fructele de pădure în dieta ta în diverse moduri. Poți să le consumi ca gustare, în cereale sau chiar sub formă de smoothie.
Tradițional, frunzele și coaja plantei au fost de asemenea consumate. Frunzele de mure au fost folosite pentru a trata inflamația ușoară a gingiilor și uneori chiar și durerea în gât.
Taninurile astringente sunt eficiente în igiena orală atunci când sunt folosite ca gargară sau apă de gură.
Frunzele pot fi folosite și pentru a prepara o ceașcă de ceai răcoritor sau ca o băutură terapeutică. Nu toată lumea va aprecia gustul, așa că, pentru a masca aroma amară, se poate adăuga miere sau un alt tip de îndulcitor.
Doza sănătoasă de vitamina K ajută la relaxarea mușchilor, așa că unele femei folosesc murele pentru a ameliora durerile de travaliu. Ca parte a unei diete regulate, sucul poate fi folosit și pentru a reglementa menstruația, fiind foarte eficient în ajutarea coagulării sângelui.
Și, în cele din urmă, dacă ai observat că planta ta de mure a devenit portocalie, distruge-o. Aceasta este o boală fungică serioasă care nu poate fi vindecată.