Nutriționistul a atras atenția, în cadrul unei emisiuni, că hidratarea este extrem de importantă, mai ales pentru bătrâni și copii, iar consumul de apă ajută persoanele să nu își piardă cunoștința, să nu aibă uscăciune în gură și să nu fie lipsite de energie, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la moldova1.md.
Sergiu Munteanu a recomandat evitarea băuturilor carbogazoase, în special când sunt înregistrate temperaturi înalte. Consumul acestor produse poate perturba metabolismul, ca și consumul de grăsimi, carne grasă, dar și al unor produse de patiserie.
Cele mai sănătoase sunt fructele și legumele proaspete, însă trebuie să ne asigurăm că acestea nu conțin nitrați.
„Pepenele verde este fructul pe care noi putem să îl mâncăm în volum foarte mare și de asta el este periculos. Dacă în fruct este puțin ridicat nivelul nitraților și mâncăm o cantitate mare, respectiv doza mare de nitrați nimerește în corp. Cei mai vulnerabili sunt copiii, la ei ficatul nu poate neutraliza nitrații. Cel mai bine este să fie consumate legume de sezon, care au fost crescute în sol deschis”, a precizat expertul.
Înghețata, produsele lactate fermentate și alimentele feliate – cele mai periculoase
Pentru a evita intoxicațiile, oamenii sunt îndemnați să procure produsele din magazine, pentru că acolo sunt efectuate analizele necesare, și este recomandat să fie puse cât mai rapid la rece, deoarece temperaturile înalte grăbesc alterarea acestora.
„Trebuie sa fim foarte atenți. În perioada aceasta chiar se recomandă ca, atunci când procurați produsele alimentare, să ajungeți foarte rapid acasă și să le puneți la rece”, a precizat Sergiu Munteanu.
Nutriționistul mai atrage atenția că înghețata poate deveni extrem de periculoasă, mai ales pentru gravide, dacă nu este păstrată corect, pentru că poate dezvolta mai multe bacterii.
„Acolo este bacteria Listeria, care poate duce și la avort spontan. Pentru copii tot este periculoasă”, a punctat Sergiu Munteanu.
În cadrul aceleiași emisiuni, specialistul a recomandat persoanelor care pornesc la drum lung să aleagă doar produse în ambalaj original. Potrivit nutriționistului, produsele lactate fermentate și alimentele care au fost feliate sunt cele mai periculoase.