Afacerea este una de familie. Soții Bucur achiziționează materia primă de la producătorii autohtoni din toată țara, pe care o procesează, ambalează, iar în final vând produsele angro, transmite Ultimelestiri.md.
Fabrica de procesare este modernă, dotată cu utilaje de ultimă generație, care le permite să acopere lipsa brațelor de muncă. Antreprenoarea are acum cinci angajați din sat, care muncesc cot la cot cu familia sa.
Potrivit Stelei Bucur, în ultimii ani ea și soțul ei au înțeles că și sâmburii de caise sunt solicitați și au început a procesa sâmburii de caise. Mai nou, ea spune că pe piața europeană a apărut o cerere mare și pentru sâmburele de prun și, din acest motiv, anul trecut, ei au început a procesa și astfel de sâmburi.
În tot acest timp antreprenorii și-au vândut produsele doar angro, iar anul acesta, pentru prima dată le vor exporta în România.
Antreprenoarea spune că a visat să ajungă să exporte produsele lor, însă a fost o cale foarte grea.
„Ne-au trebuit peste 10 ani să putem exporta produsele noastre în România. Sperăm că e doar un început și că în anii următori, miezul de nuci, migdale, caise și prune va ajunge și în alte țări din Uniunea Europeană”, spune Stela Bucur.
Acum doi ani familia Bucur intenționa să sisteze afacerea și să plece peste hotare. Fiind loviți de criza energetică, antreprenorii înregistrau pierderi enorme din cauza vânzărilor, care au scăzut cu peste 60% și a prețului mare la energia electrică.
Cu ajutorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, acordate prin Proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, ea a reușit să achiziționeze un cazan pe biomasă cu o capacitatea de 50 kW, care va eficientiza atât costurile la energie, cât și procesul de gestionare a deșeurilor. Arderea directă a biomasei pentru obținerea căldurii va reduce costurile de energie cu peste 90%.
„Până acum vindeam coaja și achiziționam peleți pentru a încălzi clădirea unde lucrăm. Coaja o vindeam ieftin, iar peleții îi cumpăram scump. Acum, datorită acestui cazan, încălzim clădirea cu deșeurile noastre. Vom avea și apă caldă”, spune Stela Bucur.
În anul 2023, la fabrica familiei Bucur au fost procesate peste 30 de tone de miez de nuci, migdale, prune și caise.
Foto: PNUD