Potrivit locals.md, încurajarea consumului de produse mai puțin dăunătoare, inclusiv băuturi cu conținut scăzut de alcool, produse cu nicotină care elimină arderea și reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi saturate poate fi o strategie utilă pentru obținerea unor rezultate mai bune în domeniul sănătății publice, transmite Ultimelestiri.md.
Deși nicotina creează dependență, aceasta nu provoacă boli grave asociate cu fumatul. În acest sens, specialiștii sugerează mutarea atenției asupra problemei fumatului: începând cu renunțarea și până la substituire cu alternative mai puțin dăunătoare pentru cei care nu pot renunța complet la fumat. Chiar dacă nicotina este demonizată în toată lumea, pe termen lung aceasta nu reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât multe alte substanțe și produse utilizate zilnic de oameni. Aceasta are un efect similar la fel ca și cofeina și este chiar mai puțin dăunătoare decât alcoolul.
În acest sens, președintele Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor din Republica Moldova, Iana Chihai, susțin că nicotina în sine este mult mai puțin nocivă decât fumatul, care presupune inhalarea produselor de ardere.
„Dependența de nicotină este cauzată de un efect neurobiologic. După inhalarea fumului de tutun, nicotina intră în sânge după patru secunde, iar în creier – după șapte secunde. Ulterior, aceasta afectează starea de spirit și poate acționa ca un relaxant sau stimulant. Iar pentru a menține această senzație, persoana este obligată să mai ia o doză de nicotină. Printre simptomele sevrajului de nicotină se numără iritabilitatea, depresia, anxietatea, schimbările de dispoziție, scăderea atenției, tulburările de somn, creșterea apetitului și altele”, explică specialistul.
Iar potrivit Irinei Cabac-Pogorevici, doctor de știință în medicină, conferențiar universitar Disciplina de cardiologie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu, nicotina în sine nu este principala cauză a bolilor cardiovasculare. Specialistul explică că, majoritatea efectelor nocive asupra sistemului cardiovascular sunt legate de substanțele toxice conținute în fumul de tutun.
„Deși nicotina contribuie la creșterea temporară a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, aceasta nu este considerată un factor care cauzează probleme cardiovasculare pe termen lung”, a mai explicat Irinei Cabac-Pogorevici.
Potrivit unui studiu OMS din anul 2021, în Republica Moldova fumează 27,6% din populație. Unul dintre obiectivele autorităților în prezent este – o societate fără tutun.
„Consider că o societate fără tutun este un obiectiv realist, însă realizarea acestuia poate fi o adevărată provocare. În medicină există un principiu conform căruia, acolo unde nu există leac, răul ar trebui să fie redus. În acest sens, comunitatea medicală ar trebui să se concentreze pe prevenirea bolii, iar populația ar trebui să fie informată despre modul în care fumatul afectează sănătatea. (…) Problema fumatului poate fi rezolvată doar cu ajutorul unei abordări interdisciplinare, care îmbină reglementarea, asistența medicală și suportul psihologic”, spune președintele Societății Medicilor Psihiatri, Narcologi, Psihoterapeuți și Psihologi din Republica Moldova.
„Cred că o societate fără tutun este un obiectiv realist, dar realizarea sa deplină poate fi o adevărată provocare. În medicină, există un principiu conform căruia, acolo unde nu există leac, răul ar trebui redus. Comunitatea medicală ar trebui să se concentreze pe prevenire, iar populația ar trebui să fie informată despre modul în care fumatul afectează sănătatea și despre cum pot fi ajutați fumătorii. Problema fumatului poate fi rezolvată doar cu ajutorul unei abordări interdisciplinare, care îmbină reglementarea, asistența medicală și suportul psihologic”, spune Iana Chihai.
Citiți întregul articol aici.
De menționat că, autoritățile din Republica Moldova propun interzicerea fumatului țigărilor electronice, utilizarea dispozitivelor pentru încălzirea tutunului și a narghilelelor în mai multe spații publice. De asemenea, va fi interzisă și promovarea produselor din tutun la televiziune.