În 2022, Cristina Tocari în vârstă de 25 de ani, după ce a finalizat studiile în Franța, a revenit în Republica Moldova pentru a face artă și pentru a le reaminti moldovenilor cât este de important să fim responsabili față de natură, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
Astfel, Cristina a decis să-și deschidă propriul său atelier.
„Astăzi, reuşim să colectăm aproape 100 de kg de plastic de tip doi şi cinci de la comunitate şi de la afaceri locale care s-au angajat în misiunea asta. Aici, noi îl sortăm pe tipuri şi pe culori. Ulterior, plasticul este mărunţit, el aici se transformă în nişte fulgi de plastic care iată sunt consideraţi materie primă”, spune Cristina Tocari, fondatoare start-up.
După mărunţirea plasticului, urmează topirea şi presarea acestuia.
„Acest pres se încălzeşte de sus şi de jos la o temperatură de 250 de grade. Fulgii fiind fixaţi într-o ramă metalică, îşi au timpul lor de încălzire. Ulterior la răcire, ei se prind într-o placă dură şi rezistentă”, spune tânăra.
La scurt timp de la lansarea proiectului, Cristina şi-a creat prima colecţie de bijuterii din plastic reciclat. Tânăra are şi alte idei îndrăzneţe.
„Paralel, lucrăm la diverse proiecte personalizate cu companii, organizaţii, brand uri din Moldova. Noi suntem pregătiţi să lansăm următoarea noastră linie de produse şi anume o linie de mobilier. Aceasta se lansează printr-un scaun, un scaun la care am lucrat mult timp. Am vrut să fie un produs foarte versatil pe care o să-l folosiţi acasă şi ca un element de decor şi ca un scaun, ca o masă şi ca un stativ”, a explicat aceasta.
Scaunul cântăreşte şase kilograme şi este confecţionat din aproximativ două mii de capace de plastic.
Potrivit unui studiu, acum trei ani, în Republica Moldova erau reciclate doar trei la sută din deşeurile de plastic, iar 90% dintre ajungeau în gropile comune de gunoi.
Video: Tvrmoldova.md