Andrei Curăraru a calificat zvonurile din spațiul public drept o „o panică inutilă pornită de agenții Kremlinului”, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Zdg.md.
„Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin”, explică Curăraru.
Expertul a menționat că starea de lucruri în România, unde terenurile agricol pot fi cumpărate, doar după ce, timp ce cinci ani, ofertantul a fost rezident al acestui stat și nu doar.
„România – exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut șapte ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de cinci ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură”, mai explică Curăraru.
Totodată, expertul a adus ca exemplu Ungaria, care a stabilit în Constituție că străinii nu pot cumpăra pământuri agricole.
„Ungaria, o țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse, dacă nu sunt rezidenți de cel puțin trei ani și activi în agricultură”, precizează expertul.
„Polonia – a blocat vânzările către străini timp de 14 ani după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin cinci ani și să se apuce de agricultură”, mai enumeră Andrei Curăraru.
O situație similară are loc și în Letonia, unde trebuie să dai și un test de limba letonă.
„Letonia – cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia”, precizează expertul.
Ultimelestiri.md amintește că prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a demontat o altă minciună legată de procesul de integrare europeană a țării noastre.
Expertul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, a venit și el cu un comentariu privind campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.
Citește și:
Maia Sandu infirmă informațiile privind vânzarea terenurilor agricole