În aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, bulgarii au mai votat și la alegerile parlamentare anticipate, transmite Ultimelestiri.md cu referire la europalibera.org.
În R. Moldova, aceștia au avut la dispoziție șapte secții de votare: la Ambasada Bulgariei de la Chișinău, Consulatul Bulgariei din raionul Taraclia, precum și cinci alte secții deschise la Cahul, Comrat, Copceac, Tvardița și Ceadîr-Lunga.
La alegerile europarlamentare, bulgarii din R. Moldova au putut să voteze doar la Chișinău și Taraclia.
Din cele 38 de voturi, 10 au fost pentru coaliția „Continuăm Schimbarea” – „Bulgaria democrată”, 8 voturi pentru partidul „Renaștere”, 6 pentru Partidul Socialist și câte 5 pentru platforma pro-europeană GERB-SDS și „Există așa popor”.
Conform rezultatelor alegerilor din Bulgaria, în Parlamentul European au acces toate cele cinci formațiuni, cele mai multe voturi (23,5%) acumulând coaliția GERB-SDS – altfel spus, Partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) și partidul Uniunea Forțelor Democratice (UDF).
La alegerile în Adunarea Națională bulgară (organul legislativ al țării), aceste două partide au obținut, la fel, cel mai mare număr de voturi (24,7%).
În sesiunea precedentă a parlamentului din Sofia, împreună cu partidele „Continuăm Schimbarea” și „Bulgaria democrată”, GERB-SDS a format un guvern de coaliție. Aceste partide de centru-dreapta au opinii proeuropene.
Partidul „Renaștere” pentru care în Moldova au votat 8 persoane, este un partid eurosceptic, reprezentat și în Adunarea Populară. De altfel, „Renașterea” din Bulgaria cooperează cu partidul cu același nume din Moldova care este asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor.
Partidul Socialist (BSP) se află în opoziție față de actualul guvern pro-european. La fel ca și PSD-ul românesc, BSP este afiliat Partidului Socialiștilor Europeni. Socialiștii bulgari sunt pro-UE, dar sunt și sceptici în unele chestiuni, cum ar fi aprobarea unor sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru invazia din Ucraina.