Potrivit acestuia, procesul de lichidare a focarului este în desfășurare, conform Planului aprobat și coordonat inclusiv de Comisia pentru Situații Excepționale din raionul Anenii Noi, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
Acesta a menționat că autoritățile sunt într-o fază critică a intervenției și fac tot posibilul pentru a împiedica răspândirea virusului, având în vedere că este vorba despre una dintre cele mai mari ferme de creștere a porcilor din țară.
„Contăm pe sprijinul fermierilor și al populației pentru respectarea condițiilor de siguranță. La această etapă informația este că situația este sub control”, a declarat Daniel Vodă.
De asemenea, el a menționat că echipele ANSA, medicii veterinari, dar și forțele de ordine sunt pe teren și monitorizează în permanență situația din localitate.
„A fost dispusă dezinfecția intensificată a fermelor din proximitate și a mijloacelor de transport din regiune. Autoritățile locale sunt mobilizate pentru a asigura respectarea regulilor de biosecuritate”, a mai menționat Daniel Vodă.
În același timp, Guvernul desfășoară o analiză a impactului pentru a oferi compensații antreprenorului, a mai spus Daniel Vodă.
„La această etapă se face o analiză a impactului, se identifică cauza acestui focar, iar cu anunțuri ulterioare vom veni aici la Guvern, cât și pe linia autorităților responsabile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Amintim că aproximativ 65.000 de porci de la o fermă din Roșcani, raionul Anenii Noi, urmează să fie sacrificați după ce a fost depistat un focar de pestă porcină africană.
În acest sens, ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau depistării cadavrelor de mistreți.
De asemenea, specialiștii îndeamnă persoanele care au în gospodărie porci sau ferme de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.
Cetățenilor li se recomandă să nu aducă în Republica Moldova produse din carne de porc procurate din țările vecine, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse.
De menționat că de la începutul anului 2025 au fost depistate peste 30 de focare de pestă porcină, o parte dintre acestea fiind deja eradicate.