Cele mai frecvente victime sunt femeile şi adolescenţii. O campanie de combatere a acestui fenomen periculos a fost lansată, astăzi, la Chişinău, de Fondul ONU pentru Populaţie. Organizatorii trag un semnal de alarmă despre consecinţele traumatizante ale violenţei online, tot mai răspândită în întreaga lume, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„M-a forţat să avem relaţii intime. A filmat acestei scene, iar apoi a început să mă şantajeze. Am început să trăiesc un adevărat coşmar.”
Lansarea campaniei a început cu imagini în care se relatează povestea cutremurătoare a unei tinere supuse violenţei sexuale în mediul online. Întreaga relatare a fost expusă prin intermediul unei voluntare.
„Din acel moment, el a început a trimite înregistrearea video familiei mele. A început să sune şi copii. A trucat filme şi fotografii intime cu mine şi a trimis colegilor de şcoală ale copiilor.”
Cunoscuta interpretă Dara e unul dintre ambasadorii campanei UNFPA în Republica Moldova. Artista recunoaşte că a fost şi ea victimă a violenţei în mediul online, dar a reuşit să facă faţă provocărilor la care a fost supusă de-a lungul anilor.
DARA, interpretă:„Puterea mea cea mai mare este muzica şi mesajele pe care le transmit prin muzica mea. Aşa începe şi campania noastră, aşa începe şi colaborarea noastră cu UNFPA. Prin intermediul unei piese care vorbeşte despre acest subiect, şi se numeşte neiubire virtuală.”
Campania va dura până în martie 2024. Iniţiatorii s-au adresat autorităților, liderilor de opinie, giganților din domeniul tehnologiei informaționale, precum și publicului larg, în special tinerilor și femeilor, cu un apel de a pune capăt violenței online. Ei cer autorităţilor recunoașterea gravităţii fenomenului și identificarea soluțiilor de combatere.
NATALIA PLUGARU, reprezentant adjunct UNFPA în Republica Moldova:„Există o noţiune de copyright şi atunci când vorbim pe mediul online, muzica, cărţile, sunt protejate, iar corpurile noastre, fotografiile noastre, conţinutul nostru nu este protejat. Noi vrem să promovăm conceptul de corpul meu e doar al meu chiar şi în mediul online. Vom lucra cu instituţiile şcolare, instituţiile de învăţământ ca să educăm tinerii despre acest fenomen şi cum pot să-l prevină.”
DANIELLA MISAIL-NICHITIN, secretar de stat, MAI:„Atunci când vorbim de violenţă în orice formă a ei, ea este condamnabilă, şi este pasibilă, inclusiv unei răspunderi penale. Numărul cazurilor de infracţiuni informatice, care au fost investigate în nouă luni ale anului curent, este vorba despre 155 de cazuri. Unele dintre ele au ajuns în instanţa de judecata, altele sunt în proces de examinare.”
Cea mai gravă formă de violenţă în mediul online, pornografia infantilă, se pedepseşte în Republica Moldova cu până la şapte ani de inchisoare. La nivel global, 85% dintre femei au fost supuse abuzului online sau cunosc pe cineva care a avut de suferit.