În cadrul unei investigații, jurnaliștii de la Rise.md scriu că bărbatul, pasionat de pescuit și caviar, a lansat inițial o afacere de „pește” la Moscova, iar ulterior, a înregistrat mai multe companii în diverse țări europene, inclusiv la București, unde recent s-a asociat cu un fost coordonator de campanie al principalului candidat la alegerile prezidențiale din România de anul acesta, transmite Ultimelestiri.md.
Kozlov în Rusia, Krepchinsky în Ucrain
Datele obținute de un grup de jurnaliști din care fac parte și reporterii Rise.md arată că strategul politic român, Rareș Mănescu, a fost implicat în pregătirea campaniei electorale a lui Mircea Geoană, care a demisionat din funcția de adjunct al secretarului general NATO, în luna septembrie, pentru a candida la președinția României.
În aceeași perioadă în care Mănescu a părăsit campania, conform documentelor, el a înființat o companie românească împreună cu un bărbat care în realitate era un propagandist discret al războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, un fanatic autodeclarat al pescuitului, iar reporterii au descoperit că Kozlov are și o identitate secretă în mediul virtual.
Sub numele Alex Krepchinsky, el a fost un pretins blogger care, după invazia inițială din 2014 în estul Ucrainei, a răspândit mesaje pro-Rusia.
Mănescu a refuzat să răspundă la întrebările despre activitățile de propagandă în Ucraina ale partenerului său de afaceri. În septembrie, el a declarat reporterilor că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică în luna mai.
Registrul Comerțului din România a înregistrat pe 31 mai primul document de constituire a firmei Beluga Ventures SRL, fondată de Kozlov și Mănescu. Kozlov este asociat în această firmă românească prin intermediul unei companii-mamă din Estonia, A.K.Beluga OÜ.
Cel puțin asta arată unele documente, care au fost obținute în baza unei solicitări conform Legii privind liberul acces la informațiile de interes public.
Printre acestea se numără o decizie din 24 aprilie a consiliului de administrație al companiei estoniene deținută de Kozlov, care stipulează înființarea societății mixte la București. Decizia a fost luată în baza unei rezoluții votate pe 13 ianuarie 2022. Mănescu nu a oferit comentarii în legătură cu implicarea sa în această rezoluție sau despre relația sa cu Kozlov, inclusiv dacă aceasta a coincis cu perioada în care era coordonator de campanie pentru Geoană.
Într-un e-mail intern de la organizația care-l reprezintă pe Geoană către susținători și voluntari, Mănescu este numit coordonator al campaniei în București. E-mail-ul este datat cu ziua de 5 aprilie. O invitație internă la un eveniment de campanie arată că Mănescu a vorbit în fața activiștilor pe 13 aprilie despre „progresele în crearea structurii organizaționale și a rețelelor de sprijin”.
Geoană și-a lansat oficial campania pe 11 septembrie, la o zi după ce a părăsit funcția de adjunct al secretarului general NATO. Cu toate acestea, e-mail-urile referitoare la Mănescu arată că acesta se ocupa de organizarea campaniei încă din aprilie
„Biroul de presă al NATO nu a răspuns la mesajele noastre. Geoană, la rândul lui, a declarat că „nu a existat nicio campanie electorală înainte de 11 septembrie 2024”. În pofida dovezilor din mesajele electronice, care menționează rolul lui Mănescu în pregătirea campaniei, în aprilie, precum și a informațiilor din presă despre faptul că Mănescu a părăsit campania la începutul acestui an, Geoană ne-a spus că persoana respectivă „nu a fost niciodată managerul meu de campanie””, scriu jurnaliștii de la Rise.md.
„Nu am avut, nici nu dispun în prezent de informații despre afacerile domnului Rareș Mănescu”, a precizat Geoană.
Pe frontul lui Krepchinsky
Cu aproape un deceniu înainte de a colabora în afaceri cu Mănescu, Kozlov era implicat în activități propagandistice în estul Ucrainei sub pseudonimul Krepchinsky. Acesta a fost responsabil pentru publicarea de articole de propagandă, iar printre „realizările” sale se numără încercările de a recruta activiști ucraineni pentru a susține cauza rusă, precum și oferirea de recompense bănești pentru colectarea de informații personale despre cetățenii ucraineni.
Krepchinsky a mai fost mediatizat în presa rusă pentru ajutorul oferit celor care încercau să fugă din Ucraina către Rusia, pretinzând că aceștia erau ținta unor atacuri din partea așa-numiților „naziști” ucraineni.
Krepchinsky a fost citat de nenumărate ori de Newsfront, un site de propagandă din Crimeea, sancționat de SUA pentru legături presupuse cu Serviciul Federal de Securitate a Rusiei. Kozlov a negat că ar fi apărut online sub numele de Krepchinsky.
„Publicațiile contului fals al lui Krepchinsky au fost realizate din Donețk”, a spus el, referindu-se la orașul din estul Ucrainei unde luptele continuă din 2014, când Rusia a sprijinit grupuri de miliții separatiste.
„Nu am fost niciodată acolo. Nu am fost în Rusia nici măcar o zi de când a început războiul”, a declarat Kozlov într-un interviu. Cu toate acestea, jurnaliștii au adunat mai multe dovezi că Kozlov și Krepchinsky sunt aceeași persoană.
Reporterul Matei Roșca a oferit dovezi – inclusiv fotografii, articole de presă, interviuri, postări pe bloguri și comentarii din rețelele sociale – publicației Truth Hounds, care se ocupă de cercetări din surse deschise în Ucraina. Truth Hounds a descoperit că Krepchinsky era într-adevăr un pseudonim folosit de Kozlov.
„Alexey Vitalievici Kozlov este singurul său nume legal”, a declarat Bohdan Kosokhatko, șeful departamentului de investigații din cadrul acestui grup de presă.
Imaginile cu Kozlov au fost preluate de pe rețelele sociale și comparate cu imagini ale așa-numitului ”Krepchinsky”, postate și ele online. Printre acestea se numără poze cu Krepchinsky în Piața Roșie din Moscova, alături de veterani militari. O imagine îl arată pe Krepchinsky alături de Oleg Efimov, un veteran al unității Omon-Berkut din Rusia, care a participat la anexarea Crimeei în anul 2014.
Înregistrările de zbor, obținute de jurnaliști confirmă, de asemenea, că Kozlov a fost în Crimeea de peste zece ori între 2015 și 2020. În octombrie 2016, a apărut online un videoclip de 40 de minute în care Kozlov, sub numele de Krepchinsky, acordă un interviu postului de radio de stat rus Vesti FM. În interviu, el își amintește cum a vizitat regiunea estică ucraineană Donbas, devastată de război.
Deși nu este clar când sau unde s-au cunoscut, se pare că anume trecutul lui Kozlov în chestiuni de pescuit l-a atras pe Mănescu, care deține 50% din compania de acvacultură Beluga Ventures, împreună cu soția sa, Ramona.
Pe lângă interesele lor în acvacultură, familia Mănescu este un cuplu influent din punct de vedere politic în România. Ea a fost membră al Parlamentului European și a ocupat și funcția de ministră de Externe a României. De multă vreme membru al Partidului Național Liberal, soțul Mănescu a fost consilier municipal, deputat în Parlamentul României și primar al Sectorului 6 din București.
Mănescu nu a făcut public motivul pentru care a decis să intre în afacerea de acvacultură, dar Kozlov și-a explicat interesul pentru acest sector într-un interviu din 2021, acordat unui blogger moldovean.
Bloggerul, Pavel Zingan, a spus jurnaliștilor de la Rise.md că s-a întâlnit personal cu Kozlov, care și-a exprimat entuziasmul pentru pasiunea sa de o viață, pescuitul.
„În 2011, am părăsit Rusia pentru o lungă perioadă de timp. Am locuit în Miami, Singapore, Hong Kong, Thailanda și am pescuit peste tot”, i-a spus Kozlov lui Zingan. „La un moment dat, hobby-ul s-a transformat într-o afacere”.
Pasiunea lui Kozlov pentru acvacultură l-a adus în Republica Moldova, pe care a considerat-o un punct strategic pentru exporturile de pește. El o vedea ca pe „un pod excelent pentru accesul în România și, de acolo, posibil mai departe în Uniunea Europeană”. În Moldova, Kozlov a înființat compania Noida Group SRL, specializată în comerțul cu pește.
Partenerul său în această afacere este Andrei Batin, un luptător moldovean care a fost surprins în tranșeele din Donețk în 2016. Jurnaliștii Rise.md au descoperit mai multe imagini în care Batin apare înarmat în regiunea Donețk, dar și alături de Grigore Caramalac, o figură a crimei organizate, stabilită în Rusia.
Totuși, în discuțiile cu jurnaliștii, Batin a negat că ar fi luptat în Ucraina. Deși jurnaliștii i-au transmis poze în care apare înarmat, iar el a comentat scurt: „Asta e photoshop”.
Jurnaliștii au aflat că Batin are o prietenie strânsă și cu un colonel influent din Donețk, Evgeny Ivanov, fostul șef al securității lui Aleksandr Borodai, ex-premier al așa-zisei Republici Populare Donețk. Acum Borodai este deputat în Duma de Stat din Rusia.
Batin în Donețk. Cronologia evenimentelor
26 februarie 2016. Aleksandr Rahuba, un fost comandant din Donbas, a publicat mai multe fotografii în care el apare alături de Andrei Batin și alți soldați ruși, fiind localizați în localitatea Staromykhailivka din regiunea Donețk.
4 martie 2016. Svetlana Martynova, partenera colonelului rus Evgeny Ivanov (comandantul celui de-al treilea batalion de puști motorizate al formației de trupă „Garda Republicană a DNR”), publică mai multe fotografii pe contul său de VKontakte din diverse locații din Moscova. În imagini apare și Batin, pozând într-un restaurant, într-o sală sportivă, dar și în stradă.
Fotografiile analizate de jurnaliști sugerează că Martynova și partenerul ei de viață, Ivanov, au avut o prietenie strânsă cu Batin.
Într-o altă fotografie publicată de Martynova din timpul vizitei la Moscova, Batin a fost surprins împreună cu Ivanov, dar și cu fostul comandat Aleksandr Rahuba, cel care publică frecvent fotografii de pe frontul din Donețk și din Crimeea.
Martynova, angajată și ea în armata separatiștilor pro-ruși, a decedat în august 2016, adică la câteva luni de la publicarea pozelor din Moscova unde apărea împreună cu moldoveanul Andrei Batin.
14 septembrie 2016: Tyomka Obrezkov, un militar care a luptat pentru Rusia, a postat o fotografie unde apărea înarmat pe frontul din Donețk, alături de Batin. Ulterior, mai mulți militari pro-ruși au anunțat moartea lui Obrezkov.
20 iulie 2020. Aleksandr Rahuba publică noi imagini în care apare și Batin pe frontul din Donețk. Fotografiile par a fi făcute în aceeași perioadă cu cele publicate în 2016, doar că de această dată, Batin are fața descoperită, fiind vizibilă cicatricea de la ochi. Contactat de jurnaliști, Rahuba nu a răspuns la apeluri.
Jekyll și Hyde
Totuși, Kozlov a spus jurnaliștilor că Batin îl ajuta cu „un proiect legat de făină de pește și hrană pentru animale pe bază de făină de pește în Moldova.”
Kozlov a refuzat să comenteze despre trecutul partenerului său de afaceri ca mercenar pentru Rusia. El a insistat că fotografiile care îl arată ca pretins blogger pro-rus numit Krepchinsky au fost falsificate și postate de cineva care avea o ură împotriva lui.
„Timp de câțiva ani am fost șantajat și mi s-au cerut bani” a spus el, fără să explice cine l-a șantajat și care a fost motivul. Kozlov a insistat că este „o persoană pașnică cu o profesie umană.” Cu toate acestea, el a sugerat că personalitatea sa ar putea avea două fețe, întrebând un reporter: „Îți plac cărțile lui Robert Louis Balfour Stevenson?”
Întrebat dacă nu cumva se compara cu Dr. Jekyll și Mr. Hyde – un personaj al lui Stevenson care are două personalități, una bună și cealaltă malefică, Kozlov a zâmbit misterior: „Vei afla curând, doar puțină răbdare”.