Potrivit acestora, în prezent propaganda rusă este tot mai agresivă și va fi mult mai resimțită în ajunul alegerilor prezidențiale. Experții susțin că experiența unor țări, precum Lituania, poate ajuta țara noastră să devină mai rezilientă în fața războiului informațional al Rusiei.
Deși Republica Moldova nu se confruntă cu un război direct, a devenit ținta unui val masiv de dezinformare după invazia rusă în Ucraina, în special promovat de actorii politici proruși de la Chișinău, prin utilizarea diferitelor instrumente media: televiziuni, platforme sociale și podcasturi, potrivit unei analize realizate de membrul Expert-Grup, Dionis Cenușă, transmite Ultimelestiri.md cu referire la radiomoldova.md.
„Ne uităm la Federația Rusă, justificarea războiului său împotriva Ucrainei prin mesajul că ar apăra minoritățile vorbitoare de rusă și aș vrea să mă opresc la fel la categoria de consternare, și este vis-a-vis de război și sancțiuni, în cazul Rusiei, că Rusia va răspunde la încercarea Republicii Moldova de a se alinia la sancțiunile occidentale și respectiv că Republica Moldova ar împinsă în războiul din Ucraina. Inclusiv vedem controlul extern asupra instituțiilor și un mesaj foarte răspândit – destabilizarea regiunii transnistrene”, a menționat Dionis Cenușă.
Republica Moldova poate prelua experiența Lituaniei în contracararea dezinformării, a spus expertul în relații Internaționale și Științe Politice de la Vilnius, Nerijus Maliukevičius. Potrivit acestuia, autoritățile lituaniene au început să combată propaganda rusă masiv după anexarea ilegală a Crimeei. Expertul a subliniat că printre primele măsuri luate de Vilnius au constituit interzicerea canalelor rusești care incitau la ură, și erau o sursă de dezinformare.
„Noi am început prin anii 2014 acțiunile în acest sens, după agresiunea rusă în Ucraina și am început prin interzicerea acelor canale, deoarece ele se implicau, aveau discursuri ce instigau la ură. Sunt lucruri care cu timpul s-au schimbat și cei care erau prea agățați de propaganda rusească găseau o altă modalitate de a mări canalele rusești, prin internet. Dar până la urmă s-a redus această bulă informaționala”, a declarat Nerijus Maliukevičius.
Precizăm că în ultimii doi ani, și Republica Moldova a blocat zeci de portaluri web, majoritatea direct gestionate de Federația Rusă, dar și a interzis 12 posturi de televiziune, pe motiv că dezinformau în legătură cu războiul din Ucraina.
Amintim că pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine, anul trecut a fost creat Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, inițiativă legislativă a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.