Deschiderea festivalului va avea loc pe 5 noiembrie, cu programul BACH ESENȚIAL, care dezvăluie geniul compozitorului, oferind o privire asupra contribuțiilor sale fundamentale în muzica universală, transmite Ultimelestiri.md.
Concertul va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta dirijorului Dieter Holzapfel din Germania. Solistul invitat, pianistul elvețian Teo Gheorghiu, se bucură de un succes considerabil în întreaga lume, fiind un adevărat „povestitor poetic” al pianului. Stilul său captivant a fascinat audiențele în săli renumite precum Wigmore Hall și Barbican. Alături de el vor evolua pe scenă violonista Maria Florea din Spania, flautistul Ion Negură și pianistul Ivan Baranovskii.
Pe 7 noiembrie, festivalul continuă cu un recital de orgă susținut de tânărul organist german Sebastian Heindl, considerat „o stea în devenire” în domeniul său. În ultimii ani, Heindl a atras atenția internațională prin câștigarea mai multor premii la competiții prestigioase de orgă din întreaga lume. Grație virtuozității și carismei sale, el este un invitat frecvent pe marile scene muzicale. În prezent, Heindl este organist principal și director muzical al faimoasei Biserici Memoriale Kaiser-Wilhelm din Berlin. Programul său va include lucrări de J.S. Bach, F. Liszt, C. Franck, precum și compoziții proprii.
Festivalul păstrează tradiția de a prezenta muzica lui Bach prin genuri diverse, precum jazz-ul, sau prin aranjamente inedite. Pe 12 noiembrie, celebra trupă JANOSKA ENSEMBLE va aduce pe scenă o abordare inovatoare a operei lui Bach. Ansamblul, alcătuit din patru muzicieni de excepție (trei frați și cumnatul lor), este cunoscut pentru stilul său poliglot, care transcende granițele muzicale. În cadrul festivalului, artiștii vor interpreta, în stilul lor inconfundabil, și celebra lucrare „Anotimpurile” de Vivaldi.
Festivalul va culmina, pe 16 noiembrie, cu un spectacol monumental: oratoriul „Patimile după Matei” („Matthäus-Passion”) de J.S. Bach. Acest proiect vocal-simfonic va reuni toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă: Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră, Corul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dirijat de Ilona Stepan, Corul de copii al Liceului de Muzică „C. Porumbescu”, condus de Lilia Lungu, și organista Anna Strezeva. În distribuția soliștilor vocali se regăsesc nume de excepție: Diana Axentii (soprană), Lilia Istratii (mezzo-soprană), Christophe Poncet de Solages (tenor, Evanghelist), Mitch Raemaekers (tenor), Jean-Luc Ballestra (bas-bariton) și Gheorghe Severin (bas-bariton). Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Florea.
Concertele vor începe la ora 18:30 pe 5, 7 și 16 noiembrie și la ora 19:00 pe 12 noiembrie. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online pe www.iticket.md.
Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Swiss Cooperation in Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și Goethe-Zentrum Chișinău.