Evenimentul a reunit circa 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri și rezidenți ai zonelor economice libere, transmite Ultimelestiri.md.
În cadrul ședinței au fost identificate principalele impedimente în interacțiunea dintre mediul de afaceri şi autoritatea vamală, de la ambiguități procedurale la blocaje informaționale. S-au discutat măsurile prin care se poate încuraja creșterea numărului de tranzacții economice externe, pe baza prognozelor pentru anul 2025, şi modalitățile de valorificare a facilităților oferite de noul Cod vamal nr. 95/2021, în vigoare din 1 ianuarie 2024. Totodată, au fost abordate, de asemenea, alte aspecte organizatorice şi procedurale care influențează activitatea curentă, precum şi aplicarea corectă a regimurilor vamale speciale, pentru a garanta predictibilitate operatorilor economici.
Pe parcursul întâlnirii, reprezentanţii Serviciului Vamal au prezentat facilităţile puse la dispoziţia mediului de afaceri — de la platforme de pre-declarare electronică, până la fluxuri optimizate de vămuire — şi soluţiile propuse pentru reducerea timpului efectiv de vămuire. Participanţii au apreciat transparenţa şi deschiderea autorităţii vamale, subliniind că „astfel de platforme de dialog contribuie decisiv la consolidarea unui climat economic stabil şi competitiv”.
De asemenea, conducerea Biroului vamal Nord a transmis operatorilor economici mesajul directorului Serviciului Vamal, Alexandru Iacub:„ Ne dorim ca fiecare agent economic să simtă în activitatea zilnică efectele unei administrații vamale moderne: clare, previzibile și eficiente. Acest lucru este posibil doar prin dialog direct, prin ascultare activă și prin acțiuni concrete. Serviciul Vamal își reafirmă angajamentul de a menține un dialog continuu cu mediul de business și de a implementa soluții menite să contribuie la dezvoltarea unui climat economic favorabil.”