La finalul sesiunii, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a sintetizat, în discursul rostit, eforturile depuse de Parlament în sesiunea de primăvară 2024 pentru a reforma justiția, a impulsiona combaterea corupției, a construi o economie puternică și a crește nivelul de trai, transmite Ultimelestiri.md.
Printre acestea figurează susținerea agricultorilor și a mediului de afaceri, proiecte de sprijinire a copiilor, tinerilor și familiilor, investiții în dezvoltarea localităților și a infrastructurii naționale, precum și proiecte destinate moldovenilor din diasporă.
De asemenea, a fost modificată legislația pentru extinderea categoriilor de persoane care trebuie să depună declarația de avere și interese personale, sancționarea mai aspră a corupției electorale, măsuri pentru a evita tergiversarea proceselor de judecată. Șeful legislativului s-a referit și la rezultatele privind avansarea în parcursul european al R. Moldova.
„La 25 iunie, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova. Un semnal puternic din partea instituțiilor europene că munca noastră, a celor din această sală, din secretariat, guvern, ministere și multe alte instituții, a meritat. Haideți, să facem din Republica Moldova o țară europeană, un proiect al tuturor, o țară în care să ne dorim să trăim noi și generațiile viitoare. Vă mulțumesc pentru tot efortul făcut în această sesiune, o sesiune interesantă, cu provocări”, a declarat Igor Grosu.
Tradițional, sesiunea s-a încheiat cu onorarea Simbolurilor de Stat ale Republicii Moldova. Imnul de Stat și Imnul Uniunii Europene au fost intonate de Fanfara „Hasnaș” din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, conducător artistic și dirijor – Andrei Arhirii. În cei zece ani de activitate, fanfara a obținut numeroase premii și distincții la concursuri naționale și internaționale, copiii și tinerii din Fanfara „Hasnaș” reprezentând cu mândrie țara noastră.
Potrivit Regulamentului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Cea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Deși sunt în vacanță, unii deputați su spus că se vor relaxa cu sapa în mână, în timp ce alții susțin că nu au timp de odihnă, pentru că în octombrie vor fi alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE.