Cursul se desfăşoară în perioada 9-12 iulie la Chişinău. Timp de patru zile participanţii studiază tehnici de analiză senzorială şi degustare a mierii, recunoaşterea şi memorarea caracteristicilor olfactive şi gustative, proprietăţile şi compoziţia mierii, dar şi multe alte lucruri despre acest produs, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Victor Ciolacu, proprietar agropensiune: Având în vedere că noi facem excursii pentru copii, ar fi foarte util să ştim cum să le povestim despre miere, ce caracteristici au, mai profesionist.
Sanda Condratiuc, exportator de miere: Una din tangenţe şi motivul de fapt pentru care am venti la acest curs este specializarea în monoflore. Aceasta este ca şi scopul pentru piaţa externă. Din acest considerent am vrea să cunoaştem mai bine cum am putea găsi acele capacităţi unice sau gustative a mierii din Moldova care am putea să promovăm în continuare peste hotare.
Cursul este condus de Raffaele Dall'Olio, expert italian în analiză senzorială a mierii, alături de colegul său, Gian Luigi Marcazzan.
Raffaele Dall'olio, expert în analiza senzorială a mierii: Este un curs foarte intensiv. Timp de patru zile, 28 de ore, noi vom învăţa nu doar cum să diferenţiem şi să vorbim despre diferite tipuri de miere, originea, dar totodată vom explora toate proprietăţile mierii pentru a oferi sugestii cum să evităm să punem în vânzare miere care nu e de calitate. Mierea moldovenească pe care am primit-o aici este de bună calitate. Am testat deja câteva.
Gian Luigi Marcazzan, expert în analiza senzorială a mierii: Urmărim două obiective. Unul din ele este caracterizarea mierii, iar altul este să oferim oamenilor cunoştinţe despre miere pentru a îmbunătăţi calitatea acestui produs.
Liliana Beregoi, specialist comunicare, proiectul Competitivitate şi Rezilienţă Rurală: La final cei 21 de participanţi vor primi şi ei certificate şi vor fi somelieri de miere. Vor fi primii din Republica Moldova. Pe parcursul cursului ei fac mai multe exerciţii practice, testează mierea în combinaţie cu alte produse. Ideea de bază a acestui curs este să promovăm mierea moldovenească.
Cursul se desfăşoară în cadrul Proiectului Competitivitate şi Rezilienţă Rurală în Moldova şi este finanţat de USAID Moldova în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Apicultorilor din ţară.