Aceste titluri alarmiste se referă la un proiect de hotărâre al Guvernului privind „Regulamentul sanitar privind alimentele noi”, care, potrivit susținătorilor, ar facilita introducerea insectelor ca ingrediente alimentare. Deși ideea „apărării mâncărurilor tradiționale” a prins teren în România, unde s-a vorbit despre obligația cetățenilor de a consuma gândaci și alte insecte, realitatea este diferită, transmite Ultimelestiri.md cu referire la TV8.md.
În România, zvonurile despre imposibilitatea de a consuma mâncăruri tradiționale și despre obligativitatea consumului de insecte au fost deja combătute de politicieni și experți.
Senatorul român Radu Mihail a subliniat că Uniunea Europeană nu impune nimănui consumul de insecte, ci doar permite folosirea unor ingrediente provenite din insecte, după ce acestea au fost supuse testelor de siguranță.
„Dacă vrei, consumi. Dacă nu, nu!”, a explicat el.
În ceea ce privește proiectul din R. Moldova, scopul său este de a alinia legislația națională la standardele europene de siguranță alimentară, fără a impune consumul de alimente care includ insecte. Comisia Europeană a aprobat, după cercetări riguroase, utilizarea unor insecte în alimentație, dar acest lucru nu presupune o obligație pentru cetățeni.
Pentru a garanta siguranța consumatorilor, orice produs alimentar nou este supus unei evaluări amănunțite din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, iar etichetarea produselor va include informații detaliate despre origine și compoziție.
Astfel, proiectul guvernamental urmărește protejarea consumatorilor și asigurarea unui nivel ridicat de siguranță alimentară, fără a impune consumul obligatoriu de alimente neconvenționale. Acesta nu obligă pe nimeni să consume sau să se dezică de un produs.