La 1-2 octombrie 2024, guvernul din Ghana şi agenţia UNESCO a ONU organizează o conferinţă dedicată marcării acestei zile internaţionale (IDUAI 2024), potrivit UNESCO, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvrmoldova.md.
Evenimentul de celebrare se desfăşoară în sistem hibrid, atât la Accra, în Ghana, cât şi online, în cele două zile dedicate evenimentului. Agenţia UNESCO şi partenerii săi celebrează această zi la nivel mondial prin activităţi de consiliere, prin discuţii organizate sub forma unor mese rotunde, conversaţii cu experţi avizaţi, subliniind cele mai recente tendinţe şi cele mai bune practici privind accesul la informaţie.
Conferinţa globală IDUAI 2024 urmăreşte explorarea modului în care accesul convenţional la legile de informare în sectoarele guvernamentale poate consolida dreptul la informaţie. Prin acest demers, reprezentanţii guvernului şi actorii societăţii civile încearcă să demonstreze modul în care accesul la politicile de informare sunt implementate în cadrul diverselor entităţi guvernamentale. În plus, se va pune accentul pe rolul actorilor neguvernamentali în asigurarea coerenţei politicii pentru implementarea accesului la informare în sectorul public şi în sectorul privat. Scopul principal al conferinţei este de a oferi guvernelor şi societăţii civile o listă de bune practici pentru dreptul tradiţional la informare în sistemele organizaţionale şi în cultura diferitelor autorităţi publice, potrivit UNESCO.
La 17 noiembrie 2015, Conferinţa Generală a UNESCO a stabilit instituirea la data de 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie. Această zi este celebrată pentru a sublinia importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile, potrivit European External Action Serviceși UNESCO.
Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 15 octombrie 2019, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni, marcarea la 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie, conform www.un.org. UNESCO a fost desemnată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept agenţie custode pentru monitorizare globală privind accesul liber la informaţie, pentru ca statele să asigure „accesul public la informaţii şi protecţia libertăţilor fundamentale, în deplin acord cu legile naţionale şi cu acordurile internaţionale”.