Potrivit SHS, această inițiativă oferă tuturor ocazia de a descoperi rolul esențial al meteorologiei și hidrologiei în viața de zi cu zi, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldpres.md.
Un grup de studenţi și profesori de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău au fost primii vizitatori ai acestei zile.
„Pe parcursul evenimentului, participanții au explorat platforma meteorologică, au aflat cum sunt realizate prognozele meteorologice și hidrologice, măsurătorile hidrologice și au discutat cu specialiștii noștri. Vă așteptăm în continuare să ne vizitați și să descoperiți mai multe despre activitatea noastră”, îndeamnă Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Ziua Mondială a Meteorologiei marchează intrarea în vigoare la 23 martie 1950 a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din cadrul Ministerului Mediului este singura organizaţie din Republica Moldova care dispune de un sistem unic de observaţii, raportate la standardele şi normele OMM, fondul naţional al datelor meteo-climatice, hidrologice, privind calitatea componentelor mediului şi este în prezent singura sursă care oferă informaţii obiective privind starea şi evoluţia vremii şi climei pe teritoriul ţării. Potenţialul Serviciului permite nu doar furnizarea către consumatori a informaţiei tradiţionale privind starea şi prognoza vremii, dar, de asemenea, aplicarea datelor hidrometeorologice în cercetările cu privire la schimbarea climei pe teritoriul Republicii Moldova şi în regiune, astfel contribuind la asigurarea unei dezvoltări durabile a economiei şi protecţia mediului.
Primele observaţii meteorologice pe teritoriul Republicii Moldova au început la Chişinău încă în anul 1844, acestea fiind episodice. Din anul 1886, la această staţie regimul observaţiilor instrumentale a devenit sistematic, punând baza primelor cercetări climatice pe teritoriul ţării.