Jocurile Olimpice de la Paris au captat atenția tuturor în 2024. Așteptările au fost mari, iar sportivii din Republica Moldova au ținut piept acestei provocări, în direct, la TVR Moldova. Luptătoarea Anastasia Nichita a devenit vicecampioană, cu trei victorii fără drept de apel. Ea a fost la un pas de aur, dar a cedat în finală și a urcat pe treapta secundă a podiumului de premiere, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„Mă bucur mult că am realizat obiectivul pe care l-am avut din copilărie și să obțin medalia mult dorită de la Jocurile Olimpice”, a spus luptătoarea Anastasia Nichita.
A fost un an excepțional și pentru Serghei Tarnovschi. Canoistul a devenit campion european și mondial, iar la Olimpiada din capitala Franței și-a adjudecat bronzul. Elevul lui Nicolae Juravschi are două astfel de medalii olimpice în palmares.
„Este un efort enorm. Nu este deloc ușor. Nu e doar munca mea, ci a tuturor persoanele din jurul meu, printre care sunt antrenorii, federația, ministerul. Este o muncă de echipă”, a spus canoistul Serghei Tarnovschi.
De fapt, primii care au urcat pe podium la Jocurile Olimpice din vară au fost judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov. Discipolii lui Valeriu Duminică au arătat o tehnică foarte bună și multă răbdare, care au fost răsplătite cu bronzul olimpic.
„Să fii o dată cel mai bun este bine, dar să te menții în această poziție este un alt nivel. Eu vreau mereu să fiu cel mai bun”, a menționat judocanul Adil Osmanov.
AR PUTEA FI ÎNCĂ O MEDALIE OLIMPICĂ
La cinci luni de la încheierea Jocurilor Olimpice, Republica Moldova încă luptă pentru o medalie. Halterofilul Marin Robu ar putea să obțină bronzul, dacă va avea câștig de cauză în procesul care are loc la Curtea de Arbitraj Sportiv din Elveția.
„Îmi pare rău să vă anunț, dar aștept și eu noi vești. Nu avem nimic nou, dar aștept cu nerăbdare să se întâmple ceva”, a menționat halterofilul Marin Robu.
De remarcat și faptul că, la sfârșitul anului, elevul lui Sergiu Crețu a obținut două distincții la Campionatul Mondial, una de bronz și una de argint.
„La toate campionate la care a concurat în acest an, la Europene, Mondiale și încă sperăm inclusiv la Jocurile Olimpice, el a obținut medalie. Este un sportiv talentat”, a menționat antrenorul de haltere Sergiu Crețu.
PRESTAȚII ISTORICE ÎN 2024
La Olimpiada de la Paris, delegația noastră s-a prezentat cu un lot format din 26 de sportivi. În premieră, Republica Moldova a fost reprezentată în competiția de tenis de masă, unde a concurat Vladislav Ursu, dar și în concursul de echitație, în care Alisa Glinka a ocupat locul 53. A participat la Jocurile Olimpice și Anna Dulce, în vârstă de doar 18 ani, care tot anul acesta a devenit campioană europeană la proba pistol, 10 metri, aer comprimat.
BASOC–MEDALIAT CU ARGINT, CREȚUL A CUCERIT BRONZUL
Au urmat Jocurile Paralimpice, unde Republica Moldova a evoluat cu cinci sportivi. În proba de para judo, Oleg Crețul a cucerit bronzul, iar Ion Basoc a fost medaliat cu argintul. Cei doi s-au remarcat și la alte turnee importante în 2024.
„Mulțumim Domnului pentru că a fost o roadă bună. Am participat cu succes la Jocurile Paralimpice și, din fericire, am încheiat anul fără traume”, a spus vicecampionul paralimpic la para judo, Ion Basoc.
„A fost un an reușit și tot ce am făcut este pentru copiii noștri. E o motivație pentru ei”, a spus medaliatul cu bronz paralimpic la para judo, Oleg Crețul.
RÎNGACI ȘI LATÎȘEV, CAMPIONI EUROPENI LA TINERET
Pe lângă Olimpiadă și Jocurile Paralimpice, sportivii din Republica Moldova au concurat la multe alte competiții internaţionale prestigioase. Luptătoarea Irina Rîngaci, de exemplu, a devenit campioană europeană la tineret, ca judocanul Mihail Latîșev.
„– Îți lipsește ceva? – Multe lipsesc, așa că voi munci la toate aspectele”, a spus judocanul Mihail Latîșev.
„TRICOLORII" AU PROMOVAT ÎN LIGA C
2024 a fost un an reușit și pentru fotbal. În zece partide, naționala Republicii Moldova a înregistrat șase victorii, două remize și tot atâtea înfrângeri. „Tricolorii” au promovat în a treia divizie a Ligii Națiunilor.
„Au fost multe meciuri bune, dar am avut câteva și rele. Am reușit, totuși, să ajungem în Liga C. Acesta a fost scopul nostru”, a declarat selecționerul Serghei Cleșcenco.
FC PETROCUB HâNCEȘTI A PUS MÂNA PE TOATE TROFEELE
Iar la nivel de cluburi, Petrocub Hâncești a triumfat, pentru prima dată în istorie, în Super Liga Republicii Moldova, punând punct seriei de opt titluri consecutive obținute de Sheriff Tiraspol. În plus, "leii" au cucerit cupa țării și, în premieră, s-au calificat într-un turneu european, mai exact Liga Națiunilor.
730 DE MEDALII ÎN 2024
În 2024 au fost înregistrate și multe alte performanțe importante, printre care argintul european obținut de biatlonista Alina Stremous, aurul cucerit de Vladislav Grădinari la Europenele de Snooker, în categoria de sub 16 ani, dar și al nouălea titlu de campion mondial la veterani, adjudecat de judocanul Mihail Malear.
„Dragi sportivi, în 2024 ați adus acasă 730 de medalii de la diverse competiții internaționale, inclusiv Campionate Mondiale și Europene, ceea ce reprezintă cu 210 de medalii mai mult decât în anul precedent”, a declarat președinta Maia Sandu.
„ – Care a fost bugetul pentru premii în acest an? – Va depăși 33 de milioane de lei. Asta sunt premiile pentru competițiile internaționale, pe lângă cele oferite olimpicilor noștri”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.