Această pâine aduce în casă parfumul sudului mediteraneean. Coaja devine rumenă și crocantă, cu acele crăpături apetisante, care dezvăluie un miez moale și aerat, transmite Ultimelestiri.md cu referire la catine.ro.
Măslinele negre oferă o savoare intensă, ușor sărată, ce contrastează frumos cu dulceața discretă a aluatului dospit.
Uleiul de măsline îi conferă un parfum aparte și o textură mai fragedă, iar ierburile aromatice, precum oregano sau rozmarin, adaugă o notă rustică și elegantă.
Servită caldă, pâinea eliberează o aromă bogată, iar gustul se completează perfect cu brânzeturi maturate, cu ulei de măsline aromatizat sau pur și simplu unsă cu unt.
Este un acompaniament minunat pentru supe-cremă de legume, tocănițe sau chiar ca bază pentru bruschette.
Păstrată o zi, rămâne la fel de gustoasă, iar prăjită ușor devine și mai intensă.
Descoperă aici o altă rețetă de pâine, dar cu dovleac și scorțișoară în aluat, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de pâine umplută cu măsline.
Pâine cu măsline – Ingrediente
- 500 g făină albă sau tip 650
- 300 ml apă călduță
- 7 g drojdie uscată (sau 20 g drojdie proaspătă)
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 150 g măsline negre fără sâmburi (poți combina și cu verzi)
- opțional: 1 linguriță oregano uscat sau rozmarin.
Rețeta pâinii cu măsline – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului de pâine constă în activarea drojdiei. Într-un bol, amestecă drojdia cu zahărul și puțină apă călduță. Lasă amestecul deoparte timp de 10 minute, până când se formează spumă.
Apoi trece făina prin sită într-un bol mare, adaugă sarea, apoi maiaua de drojdie Amestecă toate aceste ingrediente în timp ce torni și restul de apă, treptat. Adaugă uleiul de măsline și frământă aluatul timp de 8-10 minute până când devine elastic.
Acoperă bolul cu un ștergar curat și lasă-l la loc cald timp de 1 oră, până când aluatul își dublează volumul. Descoperă și o rețetă de pâine cu ceapă în aluat.
Cum prepari pâine cu măsline
Înainte de expirarea timpului de dospire a aluatului toacă măslinele în bucăți mai mici sau în rondele. Amestecă-le în aluat, împreună cu oregano sau rozmarin, frământând ușor pentru a se distribui uniform.
Apoi modelează pâinea (rotundă sau lungă), așaz-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și mai las-o 30 minute la crescut, acoperită cu ștergarul curat.
Între timp, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească înainte de coacerea pâinii.
După a doua dospire, fă câteva crestături deasupra aluatului, cu un cuțit ascuțit sau cu o lamă.
Stropește pâinea cu puțin ulei de măsline. Pune tava în cuptor și coace delicioasa pâine cu măsline la 200 de grade Celsius timp de 35-40 minute, până când devine aurie și sună a gol când o bați pe dos.
După coacere, lasă pâinea pe un grătar să respire cel puțin 20 minute înainte de porționare.
Tot din categoria rețetelor de pâine mai interesante și mai gustoase, îți recomandăm să mai testezi și rețeta de pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat.