Dieta joacă un rol esențial în gestionarea acestei afecțiuni. Unele alimente pot agrava simptomele artritei, în timp ce altele pot, dimpotrivă, ajuta la ameliorarea lor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la catine.ro.
Alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită
Corpul tău are nevoie de combustibilul potrivit pentru a funcționa optim. În cazul artritei, anumite alimente pot provoca inflamație sau pot accentua durerea, în timp ce altele pot reduce inflamația și oferi alinare.
Un studiu din 2020 a constatat că persoanele care au consumat regulat băuturi îndulcite au avut un risc crescut de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Băuturile carbogazoase și alimentele procesate conțin adesea zaharuri rafinate, care pot declanșa inflamația prin eliberarea de proteine.
După cum știm, inflamația poate agrava simptomele artritei, arată cei de la Healthline.com. Mai mult, aceste alimente contribuie și la creșterea în greutate. Obezitatea și excesul de greutate corporală sunt strâns legate de apariția osteoartritei. Studiile au arătat că consumul de carne procesată și carne roșie poate duce la creșterea nivelului de inflamație, agravând umflarea articulațiilor și simptomele artritei.
Prin comparație, dieta bazată pe plante sau vegană, bogată în alimente cu efect antiinflamator, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea simptomelor artritei și a inflamației cronice.
Pentru persoanele diagnosticate cu gută, medicul sau reumatologul le poate recomanda să evite alimentele care conțin purine. Purinele sunt transformate în acid uric după ce sunt consumate, iar acumularea acestuia poate duce la un episod acut de gută.
Alimentele bogate în purine includ:
- Organele (ficat, rinichi etc.)
- Bere și alte băuturi alcoolice
- Mezeluri și carne conservată, precum șunca, baconul sau feliile de carne procesată
- Anumite tipuri de fructe de mare, cum ar fi midiile și scoicile Saint-Jacques
Ce rol joacă alcoolul și grăsimile dacă suferi de artrită
Nu toate grăsimile sunt la fel. Deși ai nevoie de unele grăsimi sănătoase, precum avocado, uleiul de măsline și nucile, o dietă bogată în acizi grași omega-6, grăsimi saturate și grăsimi trans poate, de fapt, agrava inflamația și starea ta generală de sănătate. Aceste „grăsimi rele” se găsesc adesea în unt, brânzeturi, carne, alimente prăjite și alimente procesate, arată cei de la Arthritiscare.com.au.
Alcoolul și artrita reprezintă un subiect controversat. Unii spun că alcoolul protejează împotriva apariției artritei, în timp ce alții susțin că agravează simptomele. S-a constatat că un consum moderat de alcool poate reduce inflamația și, prin urmare, riscul de apariție a artritei.
Totuși, după ce ai fost diagnosticat cu artrită, ar trebui să limitezi consumul de alcool. Alcoolul poate interacționa cu medicamentele, poate declanșa un atac de gută sau poate agrava durerea.
Ce alimente să consumi dacă suferi de artrită
Nu este vorba doar despre eliminarea alimentelor pe care le iubești, ci și despre introducerea unor alimente delicioase (și nutritive) care au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei:
- Pește gras: somon, macrou și păstrăv
- Legume cu frunze verzi: spanac, kale și mangold (sfeclă elvețiană)
- Nuci și semințe: migdale, nuci și semințe de in
- Fructe de pădure: afine, căpșuni și cireșe
- Ulei de măsline