Maria-Victoria Racu, șefa Secției sănătate nutrițională de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), recomandă ca diversificarea să înceapă de la șase luni, cu fructe și legume, urmând ca treptat să fie introduse terciurile fără gluten, carnea, peștele și produsele lactate. La această vârstă, două mese pe zi sunt considerate suficiente, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
„Nu există o schemă unică de diversificare, dar fructele și legumele ar trebui să fie primele alimente. Carnea, lactatele și ouăle se introduc ulterior. De exemplu, la șapte-opt luni se pot oferi terciuri fără gluten și gălbenuș de ou, iar albușul după două săptămâni. Un aliment trebuie oferit de cel puțin zece ori, sub diferite forme, pentru ca copilul să îl accepte”, explică Racu.
Specialista avertizează împotriva practicilor de „violență alimentară”, când copiii sunt obligați să mănânce tot din farfurie. Aceasta descurajează apetitul și afectează relația copilului cu hrana.
Lipsa unei alimentații diversificate în primii ani poate duce la multiple consecințe: retard de creștere, deficiențe nutriționale ascunse, supraponderabilitate sau subponderabilitate, afectarea imunității și a dezvoltării cognitive. Copiii care nu primesc nutrienții necesari, inclusiv acizi grași omega-3, iod și fier, pot avea dificultăți în învățare și probleme de sănătate pe termen lung.
În Republica Moldova, specialiștii recomandă părinților să acorde atenție varietății alimentelor și să asigure copiilor cantitatea necesară de nutrienți pentru o creștere sănătoasă și echilibrată.
