În discursul său, Anca Dragu a subliniat nevoia unor politici sustenabile care să reducă decalajele de gen și să ofere acces egal la oportunitățile economice și profesionale, transmite Ultimelestiri.md.
„Egalitatea de gen este o necesitate pentru că avem nevoie de vocea tuturor la masa deciziilor și trebuie să fim acolo pentru că avem competențe. Convingerea mea este că acest „drive” pornește încă de acasă. Nu spuneți fetelor niciodată că nu pot face anumite meserii! Orice fată poate face orice dorește ea în viață”, a declarat guvernatoarea BNM.
Anca Dragu a mai precizat că BNM promovează un mediu de lucru incluziv și echitabil. Astfel, 64% dintre angajații instituției sunt femei, iar 53% dintre funcțiile de conducere sunt ocupate de femei.
„Promovăm femeile, dar suntem consecvenți în respectarea valorilor profesionale. Competența și integritatea sunt criteriile care definesc performanța”, a precizat șefa băncii centrale.
Datele BNM reflectă implicarea activă a femeilor în sectorul financiar, însă persistă anumite discrepanțe. Potrivit statisticilor, femeile dețin mai multe carduri bancare decât bărbații (1,9 milioane vs. 1,6 milioane) și efectuează un număr mai mare de plăți fără numerar (139.545.630 vs. 134.070.937). Cu toate acestea, valoarea tranzacțiilor realizate de femei este mai mică decât cea a bărbaților (82.947.988.045 MDL vs. 85.846.407.403 MDL).
„Aceasta poate indica faptul că, în unele cazuri, deciziile financiare sunt luate de bărbați. De asemenea, reflectă diferențele de salarizare din Republica Moldova, unde femeile câștigă, în medie, cu 16% mai puțin decât bărbații, iar acest decalaj se resimte și asupra pensiilor”, a explicat Anca Dragu.
De menționat că „Ring the Bell for Gender Equality” este o inițiativă globală menită să promoveze egalitatea de gen în sectorul financiar și economic.