În cadrul unui interviu pentru Hotnews.ro, Vitalie Sprînceană a amintit că aderarea R. Moldova la UE a fost sprijinită cu fermitate încă din 2005, când 90 din 100 de deputați au votat pentru un parcurs european considerat ireversibil, transmite Ultimelestiri.md.
„În 2014, Curtea Constituțională a decis și ea, la o sesizare cu privire la acordul de asociere, că integrarea europeană nu doar că se conformează cu identitatea constituțională a țării, așa au formulat ei, nu știu ce înseamnă asta, dar orice altă orientare a politicii externe, care ar veni în contradicție cu integrarea europeană, ar fi a priori anticonstituțională”, a spus Sprînceană.
Sociologul a menționat că referendumul fost lansat nu atât pentru a clarifica poziția proeuropeană, cât pentru a mobiliza electoratul și a diminua vocile critice față de Partidul Acțiune și Solidaritate.
„Acest referendum a fost anunțat anul trecut în decembrie, cam odată cu momentul în care Maia Sandu a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat. Și aici îmi exprim opinia mea foarte subiectivă că referendumul nu a fost neapărat atât despre UE, dar a fost gândit ca să rezolve niște probleme electorale de moment: mobilizarea pe de-o parte a electoratului și prezența la urne, pe de altă parte un fel de trecere sub tăcere sau diminuare a vocilor critice prin oferirea unei platforme UE/anti-UE, a unei idei care să-i facă pe criticii PAS să-și coboare tonul critic și să se ralieze în jurul partidului, oferindu-le doar aceste două opțiuni, proUE sau anti UE”, mai spune Vitalie Sprînceană.
Totodată, analistul politic a relatat un episod din istoria R. Moldova când într-un sondaj neobișnuit la acea vreme, cetățenii au fost întrebați dacă își doresc unirea cu România, o apropiere profundă de Rusia sau păstrarea independenței.
„Noi am avut un fel de sondaj sociologic, care a fost foarte bizar, în 1994, când cetățenii au fost întrebați: doriți ca Republica Moldova să se unească cu România, să aibă relații bune cu Rusia, într-un fel aproape echivalente cu o unire, sau doriți ca Republica Moldova să fie o țară independentă. Și 90% au zis că vrem ca Moldova să fie o țară independentă”, a spus Vitalie Sprînceană.
Citește interviul aici.
Ultimelestiri.md amintește că pe 20 octombrie, în R. Moldova a avut loc un referendum la nivel național privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Astfel, acesta a trecut cu o majoritate fragilă. Mai exact, 50,35% din participanți au spus „Da”, iar 49,65% au spus „Nu”.
Comisia Electorală Centrală a declarat referendumul valabil, dar pentru a avea consecințe juridice, plebiscitul urmează să fie validat, săptămâna aceasta, de Curtea Constituțională.
Odată validat, în preambulul Constituției va scrie că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova, iar identitatea poporului Republicii Moldova este „europeană”.