În opinia analistului, Republica Moldova a dat asigurări la ONU că nu poate fi percepută doar ca un stat mic ascuns în spatele marilor puteri, ci poate deveni un furnizor de securitate de sine stătător, sprijinul neclintit pentru Ucraina fiind un exemplu elocvent, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la radiomoldova.md.
Potrivit expertului, până în prezent, Moldova cerea securitate, iar acum statul nostru este un stat care poate să vină cu ceva la pachet.
„Având în vedere că acest lucru cred că putem și noi contribui la securitatea regională. Acum este un moment prielnic ca Republica Moldova să-și soluționeze problemele de securitate”, a declarat analistul.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul aliaților pentru rezistența Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, Africa și America Latină, au reprezentat principalele teme discutate la cea de-a 79-a Adunare a Organizației Națiunilor Unite, a subliniat lectorul Academiei de Studii Economice de la București, Mihai Cernea.
Expertul a menționat că ONU ar trebui reformată pentru a deveni mai eficientă în prevenirea și soluționarea conflictelor globale.
Potrivit lui Cernea, cât aceștia actori nu vor respecta legea internațională așa cum e ea în momentul de față, o reformare a Consiliului de Securitate poate într-adevăr ar fi bună în sensul de a asigura o reprezentativitate mai mare.
„Legea internațională nu poate să fie doar o marotă cu care vorbim frumos la reuniune ONU, dar pe care în practică nu aplicăm o niciodată, ba chiar avem dispute teritoriale multiple. Sunt destul de sceptic că contextul geopolitic favorizează o reformare a ONU într-o direcție care într-adevăr să ofere asigurarea statelor mici”, a spus Mihai Cernea.
Menționăm că și premierul Dorin Recean a cerut ieri, în discursul rostit la tribuna ONU retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și a solicitat sprijinul comunității internaționale în acest sens. Cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU are ca temă centrală „Unitate în diversitate pentru pace, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți, pretutindeni”.