În cadrul festivalului, romii au prezentat tradițiile și obiceiurile, cultura și dansurile deosebite. Aceștia spun că în așa mod doresc să promoveze tradițiile, dar și să reprezinte ce au mai frumos. Drept exemplu, portul tradițional este unul dintre cele mai distinctive și vibrante elemente ale culturii rome. El reflectă identitatea etnică și istoria romilor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Moldova1.md.
„Suntem foarte bucuroși că s-au prezentat toate bucatele noastre tradiționale. Dansuri țigănești care s-au păstrat până acum și tare le iubim și le dansăm frumos și ne respectăm tradițiile noastre”;
„S-a păstrat aproape tot – fustele, obiceiurile noastre, tradițiile noastre, și cel mai important că păstrăm limba noastră a romilor”, au spus oamenii.
Evenimentul a fost organizat în centrul sectorului Dealului Romilor, unde ei își au construite casele. Cartierul impresionează prin diversitatea sa arhitecturală. Acesta a fost revitalizat printr-un proiect de revitalizare urbană.
„În cadrul revitalizării se identifică acea zonă a orașului și comunitățile cele mai dezavantajate și se propun măsuri pentru ameliorarea situației în zonă și procesele de revitalizare pe lângă intervenții în infrastructură mai presupun și intervenții în domeniul social și economic care sunt un element foarte important”, a menționat Serghei Severin, manager de proiect.
Scopul festivalului este de a păstra vie experiența culturală, aducând o explozie de energie și culoare în municipiul Soroca.