Unul dintre cele mai revoltătoare cazuri în care sunt maltratate animalele a avut loc acum o lună, în raionul Drochia. Este vorba despre un bărbat care a fost filmat cum lovește și sugrumă o pisică. Poliția locală s-a sesizat imediat și agresorul a fost identificat. Acesta a primit o amendă în valoare de 3.000 de lei, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tv8.md.
Acesta a spus că regretă fapta și că animalele, de fapt, ar trebui protejate și nu bătute.
Totuși, din păcate, astfel de cazuri nu sunt o raritate în Republica Moldova. Există cazuri când violența începe din copilărie și este încurajată de părinți, precum în această situație. Mulți, văzând cum un copil mic trage un câine de coadă, zâmbesc. Însă, în realitate, aceștia provoacă durere animalului.
Potrivit medicului veterinar Mihail Popa, aceasta este o problemă destul de severă în societatea noastră, unde există multe animale abandonate sau maltratate în familie. De-a lungul carierei sale, el spune că a întâlnit diferite cazuri.
„Am avut cazuri de pacienți aruncați de la etaj, de la etajul șapte sau nouă, asta a fost câțiva ani în urmă, nu mai țin minte. A avut multiple contuzii la nivelul organelor interne, fracturi la nivelul membrelor anterioare. Din păcate, cățelul nu a fost posibil de salvat din cauza problemelor grave de sănătate care le-a suportat în urma căzăturii, în urma loviturii. (…) Atât noi, cât și colegii din alte clinici veterinare, din păcate, se întâmpină destul de des cu aceste probleme”, a spus medicul veterinar, Mihail Popa.
Veterinarul este de părerea că, de cele mai multe ori, autoritățile nu se sesizează când primesc informații despre cazuri de maltratare a animalelor, preferând să considere aceasta o problemă minoră. Potrivit lui, o modalitate de a preveni aceste cazuri de violență ar fi majorarea amenzilor și pedepsirea tuturor celor care agresează animalele.
Totodată, pe lângă Poliția R. Moldova, mai există o structură de stat care este responsabilă de gestionarea situațiilor legate de cruzimea față de animale: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care are obligația de a monitoriza și de a interveni în cazurile de abuz.
Potrivit șefului adjunct al Direcției sănătate și bunăstarea animalelor, Vitalie Carauș, anual, de către inspectorii de teritoriu sunt petrecute inspecții, controale cu privire la cazurile de cruzime față de animale.
Anual, el spune că ANSA prezintă Biroului Național de Statistică un raport cu privire la aplicarea acestui articol a cruzimii față de animale.
„Dacă ne uităm în raportul din anul 2022 la articolele și aliniatele din 157 pentru care este responsabilă Agenția Națională pentru Siguranță Alimentelor, nu au fost întocmite procese verbale. Iar în 2023 au fost aplicate șase sancțiuni cu privire la nerespectarea cerințelor și cruzimii față de animale, șase contravenții. Pe anul ăsta încă statistica nu este definitivată, acest raport este în prelucrare iar la finele anului vom prezenta Biroului de Statistică”, a declarat șeful-adjunct al Direcției sănătate și bunăstarea animalelor, Vitalie Carauș.
Recent, Republica Moldova a semnat Convenția Europeană pentru Drepturile Animalelor de companie, ce urmează să fie ratificată de Parlament.
În Republica Moldova, cruzimea față de animale se pedepsește atât contravențional, cât și penal. În anul 2020, au fost dictate cele mai multe amenzi – 11 la număr, suma totală fiind de 13.700 de lei. În acest an, adică în 2024, doar o persoană a fost amendată în valoare de 6.000 de lei.