Pentru a verifica situația, angajații Oficiului Avocatului Poporului (OAP) au efectuat mai multe vizite inopinate de documentare și monitorizare. În cadrul acestora, au fost intervievați factori de decizie ai instituției, beneficiarii Centrului și victima, transmite Ultimelestiri.md.
Rezultatele investigației au confirmat suspiciuni rezonabile privind:
- Exploatarea prin muncă forțată a beneficiarei;
- Încălcarea dreptului la protecție împotriva violenței, abuzului verbal și intimidărilor;
- Expunerea la tratament degradant și încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică.
Astfel, în baza informațiilor preluate, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a demarat o serie de acțiuni pentru protejarea drepturilor persoanei. Acestea sunt:
- Sesizarea Procuraturii Generale și a Procuraturii teritoriale pentru investigarea acțiunilor angajaților Centrului sub aspectul componențelor de infracțiune prevăzute la articolele 165, 166/1, 168 din Codul Penal;
- Asigurarea protecției victimei de eventuale acțiuni de răzbunare sau intimidare;
- Asigurarea „Adaptării rezonabile” pentru victima.
- Asigurarea asistenței juridice prin implicarea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), care va acoperi costurile pentru apărarea victimei.
- Sesizarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru transferul victimei într-un alt serviciu de asistență socială, care să-i garanteze protecția fizică și psihică.
În urma demersurilor, Procuratura a deschis un dosar penal pentru trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă. Victima a fost recunoscută ca parte vătămată în dosar și plasată într-un alt centru de protecție.
Avocatul Poporului a subliniat că astfel de cazuri sunt rezultatul unui management defectuos al centrului de plasament din perspectiva protecției drepturilor omului și al lipsei unor mecanisme eficiente de monitorizare.
Insuficiența cadrului legal și a măsurilor de protecție pot favoriza exploatarea prin muncă, abuzul fizic, emoțional și psihologic, afectând în special femeile cu dizabilități instituționalizate.
Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului menționează că aceste abuzuri contravin legislației naționale și internaționale, inclusiv:
- Art. 44 din Constituția Republicii Moldova – Interzicerea muncii forțate;
- Art. 165, 166/1 și 168 din Codul Penal – Traficul de ființe umane, tortura și munca forțată;
- Legea nr. 241/2005 – Prevenirea și combaterea traficului de ființe umane;
- Art. 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Interzicerea sclaviei și a muncii forțate;
- Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, articolele 15, 16 și 27 privind protecția împotriva exploatării și promovarea incluziunii sociale.
Un exemplu concret al necesității unor măsuri urgente este recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (I.C. împotriva Republicii Moldova, 27 februarie 2025), care a constatat că statul nu a oferit protecție efectivă unei femei cu dizabilitate, reținând că deficiențele legislative și inacțiunea autorităților au contribuit la încălcarea drepturilor acesteia. CEDO a subliniat că aceste carențe au dus la încălcarea articolelor 3, 4, 8 și 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
„Avocatul Poporului va continua să monitorizeze acest caz, să investigheze respectarea drepturilor persoanei și să urmărească desfășurarea investigațiilor de către autorități, asigurându-se că drepturile victimei sunt respectate. În același timp, instituțiile responsabile trebuie să implementeze măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de situații în viitor”, se arată în mesajul OAP.