Potrivit Federației sindicale a feroviarilor din Republica Moldova, cei aproximativ 5.000 de angajați ai CFM se confruntă cu dificultăți financiare grave din cauza întârzierilor salariale. Lipsa resurselor afectează și funcționarea trenurilor, se atestă probleme logistice și deficit de motorină, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la ipn.md.
Sindicaliștii cer intervenția urgentă a Guvernului pentru a evita blocarea totală a sistemului feroviar.
Printre revendicările protestatarilor se numără respectarea legislației privind drepturile angajaților CFM, achitarea urgentă a salariilor restante și majorarea salariului minim la 5.500 de lei. De asemenea, aceștia solicită compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform prevederilor legale.
În cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri concrete pentru salvarea sectorului feroviar, angajații CFM avertizează că vor fi nevoiți să își suspende contractele individuale de muncă, conform Codul Muncii în vigoare.
Protestul va începe la ora 10:00, în fața Casei Guvernului.
De menționat că, astăzi, 13 martie, Sergiu Cotelnic a fost numit în funcția de șef al Căii Ferate din Moldova (CFM).
Amintim că directorul interimar al Întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM), Serghei Tomșa, a depus pe data de 25 februarie cerere de demisie. Informația a fost confirmată de șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.
Menționăm că situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea Portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea își motiva atunci decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație, pe parcursul anului trecut, vagoane și piese vechi, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice.