Toate cele 15 colective și soliști de la liceele și centrele de excelență din capitală au adus în scenă folclor autentic despre cătănie. Despre dorul de flăcăii plecați la armată au cântat și fetele, transmite Ultimelestiri.md cu referire la Moldova1.md.
„Sunt niște cântece din popor date de Nicolae Gribincea să le cântăm pentru popor, pentru lume. – Dar ce simțiți când le cântați? – Păi bucurie simt și simt că duc tradițiile poporului mai departe”, spune elevul Cătălin Pâslărașu de la Centrul de Excelență în Transporturi.
Acest cântec ostășesc este prezent în satele noastre și acum se mai cântă. Este opinia îndrăgitului artist, promotor al valorilor autentice – Nicolae Gribincea, care acum 25 de ani a fondat festivalul de cântec ostășesc.
„Este un festival organizat de Direcția Cultură și Direcția Educație, Tineret și Sport. Ne bucurăm că am putut scoate din anonimat și acest cântec de recruție, cântecul ostășesc, de tabără militară, folclorul care ține de o perioadă foarte frumoasă a tineretului, când se rupeau de familie și plecau la armată. Și tot acest repertoriu este legat de această tinerețe și frumusețe a dragostei, nu în ultimul rând, a vitejiei, a ostășiei”, spune fondatorul și directorul festivalului, Nicolae Gribincea.
„Tinerii noștri trebuie educați prin cântec, prin muzică, numai Doamne ferește să nu fie război!”, spune Viorica Cheptănaru, conducătorul ansamblului folcloric.
Festivalul de folclor ostășesc „La onor, la datorie” a culminat cu Gala premiilor. Premiul Mare i-a fost acordat ansamblului „Romanița” de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie.