„Sunt deja doi ani de când fac naveta Chișinău-Soroca. Lucrez la Spitalul Raional Soroca undeva șase-șapte gărzi lunar. Trebuie să fac naveta pentru că locuiesc la Chișinău cu familia și nu pot sta doar la Soroca”, susține bărbatul, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la europalibera.org.
Boris Galațan a fost repartizat la Soroca după rezidențiat. Acesta face luna peste 2.000 kilometri cu mașina sa personală pe traseul Chișinău-Soroca.
„La Chișinău practic nu s-au dat locuri. Mai mult în raioane. În împrejurimile Chișinăului erau doar spitalele din Călărași și Cimișlia. Ele sunt de nivelul I și, respectiv, activitate și nașteri sunt mai puține. Am ales Soroca, deoarece de baștină sunt din Drochia. Inițial, primul an, nu eram foarte entuziasmat și am ales să văd cum e și în România. Am făcut rezidențiat mai mult de jumătate de an în România în chirurgie, însă nu m-am regăsit. M-am întors în Moldova pentru a finisa, să fiu un medic bun, specialist în domeniul obstetricii și ginecologiei”, a declarat Borsi Galațan.
Tânărul cheltuiește lunar pentru transport – 5.000 de lei, o treime din salariul de la Spitalul din Soroca. Acesta i-a scris ministrului Sănătății că și-ar fi dorit ca aceste cheltuieli să fie returnate. Ala Nemerenco i-a spus că se va ocupa personal de acest caz.
„Mi-aș dori să fie compensate cheltuielile pentru transport. Aș dori chiar să se ia în considerație atât cheltuielile pe care le face un tânăr specialist, cât și efortul pe care îl depune. Am o ofertă de a pleca în Germania, dar, așteptăm, poate vor fi careva schimbări aici”, a spus medicul.
Lunar, la Soroca, au loc în jur de 50 de nașteri. În ultimii ani, la Soroca au venit doar trei specialiști tineri. O treime din cei 63 de medici al Spitalului din Soroca sunt de vârstă pensionară.