Risipa de alimente în Moldova este estimată la miliarde de lei. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, anul trecut risipa de alimente a constituit 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Gospodăriile casnice sunt cele care aruncă cele mai multe produse, urmate de sectorul de producere și procesare, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la radiomoldova.md.
Astfel, pentru a preveni risipa, companiile agroindustriale se pot adresa Asociației Obștești Concordia, care a instituit așa-numita „Bancă de Alimente”.
Reprezentanta instituției, Anna Ceban, a precizat că în prezent colaborează cu 50 de agenți economici, care, în mare parte, donează produse alimentare, evident cu respectarea termenului de valabilitate. Printre beneficiari sunt cantinele sociale, azilele de bătrâni și persoanele din familiile social-vulnerabile.
Potrivit Annei Ceban, anul precedent au fost recuperate 124.000 de tone de alimentație, iar în prima jumătate a acestui an sunt deja recuperate 25.000 de tone de alimente ceea ce, conform standardelor Federațiilor Europene a Băncilor de Alimente înseamnă 250.000 de porții de mâncare.
Anna Ceban menționează că aceste alimente ajung în momentul în care sunt bune pentru a fi consumate de acești beneficiari și au un aport extrem de valoros pentru aceste servicii sociale pentru că pe de o parte diversifică meniul lor.
„Într-o cantină socială nu se consumă zilnic lactate, fructe și legume proaspete. Pe de altă parte crește accesul oamenilor nevoiași de a consuma alimente de calitate”, a adăugat Anna Ceban.
De Ziua internațională privind conștientizarea risipei alimentare, Anna Ceban îndeamnă cetățenii ca să procure și să utilizeze rațional produsele alimentare.
„Important ar fi să implementăm niște măsuri foarte simple: să mergem la cumpărături cu o listă pregătită de acasă, să stabilim un meniu, să împărțim mâncare cu vecinii și prietenii ca să evităm aruncarea lor”, a declarat Anna Ceban.
La nivel internațional, aproximativ 80 de milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi, susține Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, în acest an ar ajunge la deșeuri câte 71 de kg de alimente pe cap de locuitor, sau 180.000 de tone de alimente, echivalentul a 3.000 de vagoane marfare.