„Prin prezenta, Uniunea Transportatorilor și Drumarilor (UTD) și Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), în numele operatorilor de transport rutier, se adresează către dumneavoastră, în contextul unei probleme de importanță majoră pentru ramura transporturilor rutiere de marfă în trafic internațional”, se arată în document, transmite Ultimelestiri.md.
În scrisoare se menționează că, în ultimele luni, se atestă rânduri sporite de camioane pe sensul de trecere a punctelor vamale dintre Republica Moldova și România și, în prezent, unica cale de acces sigură spre piața externă pentru operatorii de transport rutier din Moldova se realizează prin frontiera moldo-română, în timp ce traversarea acesteia de către operatorii de transport rutier de marfă s-a transformat într-un adevărat calvar.
Astfel, dacă până la declanșarea războiului din Ucraina, timpul de așteptare în punctele de traversare a frontierei moldo-române ajungea până la 48 de ore, actualmente timpul de așteptare ajunge și până la nouă zile.
Mai mult, punctele de traversare a frontierei dintre Moldova și România sunt folosite nu doar de către operatorii de transport români și moldoveni, dar și de vehicule rutiere străine, în special ucrainene, din cauza blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră, care tranzitează teritoriul Moldovei, creând și mai mari probleme de congestiune la frontieră.
Potrivit transportatorilor, situația respectivă reprezintă un impediment grav în contextul efectuării eficiente și în termen a curselor de transport rutier de mărfuri în trafic internațional, impune cheltuieli suplimentare majore pentru operatorii de transport rutier, precum și pune în dificultate activitatea economică externă a țării. De asemenea, transportatorii atrag atenția asupra lipsei condițiilor de staționare a vehiculelor rutiere în preajma punctelor de traversare a frontierei, care duce la nerespectarea unor condiții elementare de igienă, precum și la imposibilitatea respectării timpului de muncă și odihnă a conducătorilor auto.
„Conducătorii auto au ajuns sub limita oricăror condiții decente de activitate, iar operatorii de transport rutier, având o lipsă acută de conducători auto, sunt în prag de stopare totală a operațiunilor de transport rutier, înregistrând drept consecință pierderi financiare uriașe”, se mai arată în document.
În contextul celor expuse, transportatorii își exprimă poziția privind necesitatea urgentă de sincronizare a capacităților de lucru între autoritățile vamale din Republica Moldova și România, în vederea fluidizării traficului și îmbunătățirii condițiilor de traversare a frontierei moldo-române.
Aceștia solicită inițierea discuțiilor la cel mai înalt nivel cu autoritățile române pentru a debloca situația critică care se înregistrează la punctele de traversare a frontierei moldo-române. În caz contrar, transportatorii rutieri vor fi duși spre faliment.
Ultimelestiri.md amintește că un șofer de camion, cetățean al R.Moldova, a decedat în dimineața zilei la intrare în țară. Bărbatul în vârstă de 60 de ani transporta cartofi din Belarus și s-a simțit rău după ce finalizase toate procedurile de intrare în țară.
De asemenea, la data de 20 octombrie, un șofer moldovean a căzut în gol din cabina camionului său la vama Albița.