„Noi astăzi sărbătorim Paștele. Această sărbătoare semnifică trecerea de la moarte, când omul își încheie viața altfel, spre învierea în ceruri – ceea ce Iisus Hristos ne-a promis, că fiecare credincios va reînvia. Pentru noi această sărbătoare înseamnă că viața noastră nu se termină aici, pe pământ. Dumnezeu pe toți ne ia la ceruri, unde vom trăi și ne vom bucura”, spune un creștin catolic, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
„Eu sunt creștin ortodox, dar am venit astăzi cu soția Lilia, care este creștină catolică, la Învierea Domnului. Învierea Domnului înseamnă încredere în Dumnezeu, în Iisus Hristos și speranță că atunci când va veni a doua oară, dacă avem credință și păstrăm legile lui, vom fi înviați și noi din morți și vom avea speranță de viață veșnică”, a spus scriitorul Ștefan Sofronovici.
Sărbătoarea a început în seara de 30 martie, când a fost aprins focul sfânt, după care creștinii romano-catolici au intonat imnul Învierii. Preoții au felicitat credincioșii cu ocazia sfintei sărbători.
„Sărbătoarea Paștelui este mama tuturor sărbătorilor. Fără sărbătoarea Paștelui nu am avea nicio altă sărbătoare, pentru că prin ea sărbătorim învierea Mântuitorului, învierea lui Iisus Hristos din morți, dar nu am avea înviere fără moarte. Nu am avea bucurie fără suferință, de aceea este învingerea morții prin învierea lui Iisus. Cred că sărbătoarea Paștelui este sărbătoarea sensului, sărbătoarea semnificației, sărbătoarea bucuriei”, a declarat vicarul Parohiei „Providența Divină”, Gabriel Cochiorca.
„Sărbătoarea învierii lui Hristos să ne ajute pe fiecare să ne regăsim drumul nostru. Să ne înțelegem mai bine vocația noastră și vocația noastră de creștini, în primul rând. Și să fim cât mai concreți în trăirea acestei chemări la viața creștină. În acest sens, dacă Hristos a murit, el ne-a ajutat să înțelegem că numai prin suferință, prin moarte omul se poate elibera de tot ceea ce este negativ în el – prin renunțare și, în același timp, prin umilință”, a explicat episcopul de Chișinău, Anton Coșa.
La Catedrala „Providența divină” din Capitală au avut loc patru liturghii în limbile română, rusă, poloneză și engleză. În Republica Moldova sunt aproximativ 20.000 de creștini catolici.