Astăzi oamenii au comemorat victimele și și-au amintit de acea noapte dureroasă și de nevoia continuă de măsuri de prevenție pentru evitarea unor astfel de drame, transmite Ultimelestiri.md cu referire la moldova1.md.
Această tragedie a marcat întreaga Românie, iar pentru multe familii viața s-a împărțit în pănă la incendiu, și după. 65 de oameni și-au pierdut viața: 27 chiar în noaptea tragediei, restul în săptămânile următoare, în spitale. La doi ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
Fotografiile victimelor au fost aduse în fața fostei fabrici „Pionierul”, unde se afla clubul Colectiv, aici a fost oficiată o slujbă de pomenire.
„Nu trebuie să uităm!”, spun organizatorii comemorării. Alte peste 150 de persoane au fost rănite și marcate pe viață. Acum nouă ani, Eugen Iancu și-a pierdut fiul de 22 de ani, care a murit în spital din cauza infecțiilor, la trei săptămâni după incendiu.
„Nu avem nimic schimbări în legislație, nu s-a schimbat nimic în legislația funcționării oricărui local public, nu s-a schimbat nimic în modul în care construim. Vedem cum se construiesc cartiere întregi unde nu pot să intre mașinile de pompieri sau ambulanțele. Și, dureros, este că nu s-a întâmplat nimic în lumea medicală. Pentru că nu s-a construit niciun centru de tratare a pacienților cu arsuri grave, nu s-a construit niciun centru de recuperare, nu avem o bancă de țesuturi”, a spus președintele Asociației „Colectiv”, Eugen Iancu.
După moartea fiului, bărbatul a înființat Asociația Colectiv, care monitorizează anchetele în urma tragediei și oferă sprijin supraviețuitorilor. Cele trei mari centre de arși promise de autorități încă nu sunt gata. Iar plățile compensatorii primite de victime sau de rudele lor sunt contestate în instanță.