Ministerul Apărării a menționat că nu are dreptul să poarte uniforma militară cetățenii aflați în rezervă, cu excepția militarilor care au îndeplinit serviciul militar peste 20 de ani și au merite deosebite în stat. La eliberarea din serviciul militar, prin ordinul persoanelor cu funcție de răspundere, li se acordă dreptul de a purta uniforma militară și semnele distinctive ale militarilor, conform legii, transmite Ultimelestiri.md cu referire la IPN.
După recentele modificări la Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, publicată în Monitorul Oficial la 5 decembrie 2024, se interzice introducerea în uz, pentru angajații instituțiilor publice și agenții economici, sau purtarea fără drept în orice situație a uniformei și a însemnelor militare ori a celor similare militarilor.
La fel, se interzice confecționarea sau comercializarea uniformei ori a însemnelor militarilor, în afara procedurilor legale de achiziție, desfășurate de Ministerul Apărării sau de autoritățile administrative și instituțiile aflate în subordine. Excepție fac cazurile în care confecționarea sau comercializarea uniformei sau a însemnelor sunt solicitate de militar, pe baza legitimației de serviciu ori, după caz, a demersului emis de structura unde activează.
Încălcarea legislației se sancționează cu amendă de la 1.000 la 4.000 de lei, aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 4.500 la 7.500 de lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Persoana juridică riscă o amendă de la 5.500 la 8.000 de lei. În toate cazurile este privat dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei la cinci luni.
Potrivit unui comunicat de presă al Armatei Naționale, pe TikTok și alte rețele sociale, au apărut videoclipuri cu persoane îmbrăcate în uniformă militară, afirmând că fac parte din Armata Națională, chiar dacă nu sunt. O femeie din raionul Sângerei, care postase un astfel de filmuleț, a fost deja amendată.
Citește și:
Mai mulți tineri s-au dat drept militari pe TikTok: Ce amenzi riscă