Vitamina K este cea care stimulează anumite proteine importante care sunt implicate în procesul de coagulare a sângelui, controlează depunerile de calciu din oase și din alte țesuturi, grăbește vindecarea rănilor și recuperarea organismului, transmite Ultimelestiri.md cu referire la viva.ro.
Alimentele care conțin vitamina K
Este nevoie de un aport optim și constant de vitamina K, tocmai de aceea trebuie să știi care sunt sursele potrivite pentru acest lucru. Această vitamină se regăsește în multe legume, mai ales în legume verzi, precum: anumite soiuri de varză, spanac, mărar, salată, ardei gras verde, pătrunjel, leuștean sau conopidă. De asemenea, vitamina K se regăsește și în roșii, avocado, ouă și carne roșie.
Ea este un tip de vitamină liposolubilă. Acest lucru înseamnă că se dizolvă în grăsimi, fiind ulterior transportată și fixată în corp prin intermediul grăsimilor bune pentru organism. Dacă îți dorești să absorbi mai eficient vitamina K, atunci poți combina legumele verzi proaspete cu puțin ulei de măsline sau cu anumite tipuri de pește mai gras, ca tonul ori codul, informează Libertateapentrufemei.ro.
Alte variante de ingrediente ce conțin o cantitate utilă de vitamina K sunt: ulei de avocado, ulei din sâmburi de struguri, zeamă de lămâie, struguri, natto, ulei de soia, ou fiert, etc.. Dacă introduci alimentele acestea în meniul tău zilnic, îți vei regla nivelul de calciu și vei grăbi procesele de vindecare în cazul rănilor grave sau chiar și al intervențiilor chirurgicale.
Ce cantitate de vitamina K conțin anumite alimente:
– un ou fiert tare – 4 mcg
– o cană de spanac crud – 145 micrograme
– o jumătate de cană de struguri – 11 mcg
– 10 fire de pătrunjel – 90 mcg
– 85 gr de natto – 850 mcg
– o lingură de ulei de soia – 25 mcg
Ce beneficii îți aduce vitamina K?
Aceasta este procesată de bacteriile utile aflate în intestinul gros, fiind ulterior transformată în vitamina K2, care este stocată în țesuturile grase, precum și în ficat. Ea asigură buna funcționare a unei proteine importante din țesutul vascular, care împiedică acumularea de calciu în pereții arterelor. Așa nu devin mai rigizi și nu împiedică circularea sângelui.
Vitamina K asigură o bună funcționare a inimii și a mușchilor, ajutând vasele de sânge să își păstreze elasticitatea și permeabilitatea. Tot aceasta este necesară și pentru producția protrombinei, proteina vitală pentru coagularea sângelui. Mare atenție! Dacă iei anticoagulante, trebuie să eviți consumul vitaminei K. Sunt rare cazurile persoanelor care au un deficit de vitamina K, dar este bine să întărești organismul printr-un consum constant al alimentelor menționate anterior.
Care este doza zilnică recomandată?
Aici este bine să întrebi întâi un medic specialist. Se pare că vârsta și diferența de sex sunt două criterii care influențează această cantitate. Se consideră că femeile care au depășit vârsta de 19 ani ar trebui să consume zilnic 90 de micrograme de vitamina K. De asemenea, bărbații care au depășit și ei vârsta de 19 ani au nevoie de 120 de micrograme pe zi.
Mare atenție! NU utilizați suplimentele sintetice, în special cele care conțin vitamina K3. Aceasta afectează grav funcțiile glutationului, antioxidantul menit să prevină deteriorarea unor țesuturi din organism!