Astfel, dacă în 2022 volumul ISD în Republica Moldova a constituit circa 586 milioane de dolari, apoi în 2023 acesta a coborât la 417 milioane de dolari, relevă raportul, transmite Ultimelestiri.md cu referire la mold-street.com.
Moldova este pe locul 21 din 23 de state din Europa de Est
Același document arată că Republica Moldova se află de abia pe locul 21 din 23 de state din Europa de Est incluse în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023.
Lider este Polonia este pe primul loc, atrăgând anul trecut investiții străine în valoare de 31,5 miliarde de dolari. La mare distanță pe locui doi se află România și Cehia care au atras în 2023 ISD de 8,5 miliarde de dolari și respectiv 8,23 miliarde de dolari, potrivit raportului Investment Promotion realizat de Emerging Europe.
La coada clasamentului se află Slovacia, care s-a confruntat anul trecut cu o retragere masivă a investițiilor străine, înregistrând o evoluție negativă, după ce ani la rând a fost printre liderii regiunii.
Azerbaidjanul este pe penultimul loc cu un volum de circa 252,5 milioane de dolari, iar pe locul 21 – Republica Moldova.
La mică distanță este Armenia cu un volum de 442,6 milioane de dolari, de două ori mai puțin ca în 2022.
Raportul relevă că în 2023, țările din Europa emergentă au înregistrat o nouă scădere a investițiilor străine directe (ISD), de la aproape 100,7 miliarde de dolari americani în 2022, la aproape 88,9 miliarde de dolari americani; o reducere de aproximativ 11,7%. Deși investițiilor străine directe în 2023 au depășit nivelurile de dinainte de Covid (au fost puțin peste 74,8 miliarde de dolari în 2019), acesta este al doilea an consecutiv în care investițiilor străine directe în regiune au scăzut.
Care sunt cele mai atractive state din regiune
Țările din regiunea Europei emergente care au contracarat tendința și au înregistrat cea mai mare creștere a investițiilor străine directe sunt Ucraina (ca urmare a unei baze scăzute), Lituania și Estonia. Țările cu cea mai mare scădere sunt Slovacia, Azerbaidjan și Ungaria.
Atunci când se iau în considerare investițiile străine directe pe cap de locuitor, Estonia, Lituania și Polonia sunt cele mai performante. România se află pe locul 14, iar Republica Moldova – pe 19, fiind depășită de Belarus, dar cu un loc înaintea Armeniei.
În ultimii ani, Polonia a devenit un important centru tehnologic, atrăgând firme importante de tehnologie și promovând un ecosistem puternic de start-up-uri. Industria auto din România a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, devenind un actor esențial pe piața europeană. Din punct de vedere politic, țări precum Estonia și Letonia sunt în fruntea guvernanței digitale, stabilind standarde globale pentru guvernanța electronică și securitatea cibernetică.
Potrivit raportului, din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială, acționând ca o punte între Europa de Vest și Asia. Acest lucru face din regiune un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic.