În ultimii ani, Uniunea Europeană se face din ce în ce mai simțită în Republica Moldova. Tot mai multe localități din țară, au beneficiat de sprijin din partea partenerilor străini. Din banii oferiți au fost implementate proiecte care au avut drept scop crearea unei infrastructuri sociale de calitate, au fost modernizate și dotate cu echipament modern instituțiile preșcolare și educaționale. Este și cazul municipiului Edineț, susține primarul Constantin Cojocaru, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la radiomoldova.md.
Iar în raionul Ungheni, în mai puțin de cinci ani, au fost construite drumuri, au fost amenajate zone pietonale și chiar piste pentru bicicliști, a declarat primarul localității, Vitalie Vrabie. Potrivit acestuia, în mai puțin de cinci ani, în localitate au fost realizate proiecte extrem de importante de infrastructură urbană, precum: construcția de drumuri, construcția de apeducte, canalizare, amenajarea zonei centrale a orașului, pietonale, piste de bicicliști.
De asemenea, de fonduri europene a beneficiat și comuna Cruzești din municipiul Chișinău. În localitate a fost construit sistem de apeduct și de canalizare. Iar alte fonduri au venit și din partea diasporei, spune primarul comunei Violeta Crudu.
„În Cruzești avem deja 100% construit sistem de apeduct, 100% gazoduct. (…) Satele noastre își schimbă fața. Mă bucur că vin cetățenii noștri care deja sunt plecați, pe care noi îi numim diaspora și cumva se implică. Vor ca satele lor să arate la fel de frumos ca cele unde locuiesc ei”, a spus Violeta Crudu.
Sunt și localități din Moldova care urmează să beneficieze de finanțări pentru a implementa proiecte de modernizate și dotate cu echipament modern instituțiile preșcolare și educaționale, susține primarul satului Hârbovăț, Rodica Croitor. Aceasta spune că în prezent sunt cinci proiecte înderulare în satul Hârbovăț. Dintre acestea, trei sunt finanțate de Uniunea Europeană.
„Noi vom amenaja o grupă pentru copii care au necesitatea de corecție logopedică în cadrul grădiniței. Altul va fi Agenția Franceză de dezvoltare și vom amenaja biblioteca publică în totalitate, inclusiv tehnică, mobilier. Vom amenaja o sală de dans pentru copii din localitate”, a mia spus Rodica Croitor.
Precizăm că Republica Moldova va putea accesa fonduri de pre-aderare începând cu 1 ianuarie 2028. Iar până atunci, țara noastră va beneficia, în continuare, de fonduri din vecinătate.