Aceasta este o tendință comună în contextul economic al Republicii Moldova, unde fluctuațiile economice și accesul limitat la finanțare își pun amprenta pe stabilitatea afacerilor, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md.
Elena Chistruga este o tânără antreprenoare, care acum un an și-a pus pe roate propria afacere. Drumul a fost plin de obstacole, dar nu a renunțat, mărturisește antreprenoarea.
Elena Chistruga, antreprenoare: „La începutul acestui an ne-a venit ideea să începem producția de textile. Am început să coasem seturi de lenjerie de pat, halate de baie, cuverturi de pat și fețe de masă. Sincer, acesta a fost un vis din copilărie. Asta deși sunt farmacistă de specialitate. Totul se poate de făcut, aici în Moldova, totul se poate găsi, totul se organizează. Pierderi, da sunt, dar datorită chiar și Camerei de Comerț, săptămâna viitoare mergem și în România la expoziție.”
Potrivit specialiștilor, primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facă un tânăr antreprenor este identificarea nișei de business și cercetarea pieței naționale și internaționale.
Stas Madan, director de program, Centrul Analitic Independent Expert Grup: „În primul rând, în Republica Moldova, în general, ca să deschizi o afacere este relativ destul de ușor. Chiar și în ultimul raport, Doing Business, în care era inclusiv acest sub-indicator de ușurința de a deschide o afacere, Moldova era în primele 20 de țări din lume și de atunci lucrurile încă au mai evoluat. Evident că interacțiunea se face, în primul rând, cu Agenția Servicii Publice, cea care înregistrează activitatea de întreprinzător.”
Accesul la finanțare este una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenorii moldoveni. Potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup, doar 20% dintre antreprenorii moldoveni au acces la credite bancare. În acest context, multe afaceri noi se bazează pe finanțare din surse externe, precum fondurile UE sau granturile oferite de organizațiile internaționale.
Stas Madan, director de program, Centrul Analitic Independent Expert Grup: „Dacă tu nu ai competențele necesare, sunt foarte mari șanse de a eșua. Un alt sfat la început de cale este să se examineze toate oportunitățile care sunt disponibile de susținere. În special dacă vorbim despre tineri, avem Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA), care este o instituție publică a statului ce susține întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova. Au mai multe programe de granturi, iar unul din ele este chiar numit „Start pentru tineri”.”
Pentru a pune pe roate o afacere de la zero, un tânăr antreprenor trebuie să parcurgă mai mulți pași, care îl vor ajuta să-și construiască o fundație solidă.
Iată un plan de activitate în pași
Gabriela Mocanu, jurnalistă TVN: „În primul rând, analizează piața pentru a identifica nevoile reale neacoperite, probleme sau goluri pe piață. În plus este necesar să evaluezi resursele și abilitățile personale.
Identificarea ideii de afacere
- Analiza pieței
- Evaluarea resurselor și abilităților personale
Următorul pas este crearea unui plan de afaceri, care să conțină o analiză a pieței și a concurenților. Neapărat trebuie să proiectezi costurile, veniturile și fluxul de numerar estimat.
Crearea Planului de Afaceri
- Descrierea afacerii
- Analiza concurenților
- Plan financiar
Următorul pas este stabilirea strategiei de finanțare. Este important să evaluezi toate costurile necesare pentru a pune afacerea pe picioare, aici ne referim la echipamente sau spațiu de activitate spre exemplu. Pentru a gestiona corect o afacere, ar trebuie să creezi și un plan de utilizare a surselor financiare.
Stabilirea Strategiei de Finanțare
- Calculul investiției inițiale
- Surse de finanțare
- Plan de utilizare a fondurilor
Pentru a înregistra oficial afacerea e nevoie să deschizi o companie. Esențial este să alegi forma acesteia, spre exemplu SRL. Iar după ce înregistrezi afacerea la Agenția Servicii Publice, trebuie să deschizi și un cont în bancă.
Înființarea și Legalizarea Afacerii
- Alegerea formei juridice
- Înregistrarea afacerii
- Deschiderea unui cont bancar de afaceri
Dacă ai parcurs acești pași, poți considera că ai întemeiat deja o afacere, iar productivitatea ei depinde de acțiunile tale ulterioare.”